Доступність посилання

ТОП новини

Піаністи 10 країн пройшли у другий тур конкурсу Горовиця


Гонг, який оголошує вихід учасників конкурсу піаністів, Київ, 15 червня 2012 року
Гонг, який оголошує вихід учасників конкурсу піаністів, Київ, 15 червня 2012 року
Вероніка Михальська


Київ – Розпочався ІІ тур IX Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця. Із 59 учасників, допущених до І туру, залишилося 29 виконавців із десяти країн світу. Цього року проведення конкурсу збіглось із Євро-2012, і Всі гості київської фан-зони також можуть вільно послухати гру молодих піаністів.

Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця проводиться у Києві вдев’яте. Цього року змагатися у віртуозній грі приїхали до Києва музиканти з 11 країн світу, зокрема, з Японії, Росії, Китаю, Італії, Латвії, Франції та Азербайджану.

Яків Касман, професор по класу фортепіано Алабамського університету в Бірмінгемі (США) не вперше судить цей конкурс.

«Те, що роблять конкурсанти, дивовижне, особливо враховуючи їхній вік, і з плином часу це дивує все більше і більше. Прослухавши всіх учасників першого туру, я бачу, що є ті виконавці, які потенційно будуть гриміти на концертних сценах у майбутньому, а їхні імена будуть відомі всьому світу», – переконаний професор.

До ІІ туру пройшли 29 учасників

Перший тур конкурсу імені Горовиця тривав із 8 по 14 червня. Тридцять піаністів не пройшли до другого туру. Серед тих, кому цього року не пощастило вразити журі, музиканти з Південної Кореї, Росії та Китаю.

Добре зіграли 12 виконавців середньої групи і 17 старшої. Серед них і Катерина Хом'якова, учениця Київської спеціалізованої середньої музичної школи імені Лисенка.

«Цей конкурс – це великий крок уперед. Така сцена завжди допомагає набратися досвіду. Я дуже радію своєму успіху в першому турі, проте переживаю, адже в конкурсі беруть участь багато сильних конкурсантів. Мені доведеться переконати журі, що я гідна участі у третьому турі», – схвильовано сказала конкурсантка після свого виступу.

Сучасна молодь швидко здається, але не вся – викладач

Лариса Вакаріна, викладач Катерини Хом'якової, наголошує, що запорукою успіху талановитих молодих людей є можливість грати на хорошому інструменті.

Музична школу імені Лисенка забезпечена усім необхідним, починаючи від проживання для учнів, закінчуючи стипендією. «Я думаю, що ні Англія, ні Франція, ні Америка не мають таких навчальних закладів», – зазначає викладачка.

«Найголовніше, коли діти хочуть навчатися. Сучасна молодь швидко здається і ставиться байдуже майже до всього. Мало хто, прагне вчитися. Моя учениця приїхала з маленького селища з-під Чернівців. Звичайно, вона мала початкову освіту, проте її було недостатньо. Катерина наполегливо працювала та за два роки навчилася багато чому», – зауважила Лариса Вакаріна.

Конкурс пам’яті Володимира Горовиця започаткований у 1995 році.Від того часу в змаганнях взяли участь понад тисячу молодих музикантів із 32 країн світу. Перша премія у старшій групі складає 20 тисяч доларів, у середній – 5 тисяч. Окрім грошової винагороди, золотої медалі та звання лауреата, конкурс гарантує своїм переможцям участь у першому в світі музичному фестивалі «Віртуози планети».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG