Доступність посилання

ТОП новини

Янукович може ще 10 років «хотіти» помилувати Тимошенко – Власенко


Київ – Віктор Янукович намагається маніпулювати громадською думкою, коли говорить про своє прагнення помилувати Юлію Тимошенко, заявив її захисник Сергій Власенко. Він наголосив на тому, що Президент має усю повноту влади, щоб звільнити засуджену екс-прем’єра з-за ґрат у будь-який момент. Водночас, політологи кажуть, що Янукович рано чи пізно буде змушений це зробити.

Президент Віктор Янукович заявив в інтерв’ю американському виданню The Time Magazine, що хоче помилувати екс-прем’єра Юлію Тимошенко, але не може цього зробити, поки всі судові інстанції в Україні і Європейський суд з прав людини не ухвалять рішення в її справі. Натомість захисник Юлії Тимошенко, депутат із фракції «БЮТ-Батьківщини» Сергій Власенко вважає, що Президент має достатньо влади, щоб виконати «бажання», про яке він заявив, у будь-який момент, навіть не очікуючи відповідного звернення від засудженої екс-прем’єр-міністра.
Янукович хоче дочекатися якихось остаточних рішень. Це не просто брехня, це якийсь повний ідіотизм
Сергій Власенко

«Янукович хоче дочекатися якихось остаточних рішень, включаючи Європейський суд з прав людини. Потім він ще чогось чекатиме. Це не просто брехня, це якийсь повний ідіотизм. Зрозуміло, що він хоче, щоб минуло років 10, а потім він буде думати. Я хочу нагадати, що процедура помилування встановлюється указом Президента. Відтак, Янукович маніпулює засадничими речами», – заявив Власенко.

Крім того, Сергій Власенко нагадав, що Юлія Тимошенко неодноразово заявляла про те, що не звертатиметься до Віктора Януковича щодо помилування, оскільки не визнає своєї провини.

Тимошенко не буде помилувана, якщо сама не попросить – Олійник

Водночас, за словами заступника голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутата від Партії регіонів Володимира Олійника, бажання Юлії Тимошенко бути помилуваною є визначальним у цій процедурі.
Особа, яка вважає себе невинною, повинна домагатися скасування вироку у судах
Володимир Олійник

«Має бути звернення. У цьому є логіка. Тому, що особа, яка вважає себе не винною, повинна домагатися скасування вироку у судах: апеляційних, касаційних та міжнародних. Доки громадянин залишає за собою право оскарження судових рішень, і використовує його, немає логіки. Якщо громадянин не оскаржує, наприклад, пройшов апеляцію, а далі у касації не оскаржує, то він може звернутися», – зазначив депутат-регіонал.

Крім того, Володимир Олійник зауважив, що рішення про помилування може бути ухвалене і до звернення засудженої у Європейський суд з прав людини.

Януковича змусили говорити про помилування Тимошенко – Погребінський

Утім, заява Віктора Януковича не свідчить про його наміри, вважає політолог Михайло Погребінський.

«Його фактично спровокували на таку відповідь. Коли вас запитують, чи ви готові зробити добру справу, то як можна відповісти, що ні? Тому ці слова нічого нового не вносять у ситуацію. Я переконаний, що Президент розуміє, що цю ситуацію потрібно якось вирішувати. Але ознак того, що він дійшов якогось рішення, як діяти, поки що немає», – зазначив Погребінський.

Але Віктор Янукович рано чи пізно буде змушений вирішити це питання, вважає Михайло Погребінський. Адже, на його думку, чинна влада в іміджевому та електоральному планах більше програє у тій ситуації, коли Юлія Тимошенко залишається за ґратами, ніж у тій, коли вона є діючим опонентом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG