Доступність посилання

ТОП новини

Промоція Львова у світі – найбільший зиск від Євро-2012


Львів – За час проведення трьох футбольних матчів у Львові об’єкти Євро відвідали, за даними міської влади, понад 400 тисяч осіб. Близько сто тисяч побували на стадіоні, утричі більше – у фан-зоні. Українсько-польський кордон від 8 до 18 червня перетнуло понад 80 тисяч транспортних засобів із 39 країн світу. Найбільше з Німеччини, Данії, Португалії, Польщі, Росії. Яке ж значення матиме Євро для подальшого розвитку Львова?

Понеділок у Львові нагадував спекотний літній вихідний: тиша на площі Ринок, поодинокі туристи на вулицях, напівпорожні готелі. Вболівальники покинули Львів одразу ж після недільного матчу, багато хто поїхав на світанку.

У мерії сподіваються, що іноземці приїдуть у Львів вже як туристи, а не футбольні фани. Тому для міста пріоритетом є розвиток туризму і промоція. А поштовхом для цього мали б бути масштабні події міжнародного рівня на кшталт Чемпіонату з баскетболу у 2015 році чи проект «Олімпійська надія – 2022». Втім, наразі ці дві події на рівні порожніх розмов. Є надія, що Львів стане містом джазу, завдячуючи щорічному фестивалю «Альфа джаз».

Останні три роки Львів не отримує грошей на збереження пам’яток архітектури

Німці, данці, португальці, англійці були захоплені атмосферою Львова, його маленькими вуличками, подвір’ями, креативними кав’ярнями. А з другого боку, подивовані, чому перлини міста перебувають у такому занедбаному стані. Досить часто зі старих будівель обвалюються частинки ліпнини чи кавалки штукатурки, цегли, що просто загрожує безпеці людини.

Цього побоюються львів’яни, побоюються нещасних випадків і в мерії, але виглядає на те, що у найближчі роки ситуація зі збереженням історичного середовища міста не зміниться у кращий бік. За останні три роки місто не отримало жодної копійки від держави на збереження історичної спадщини, наголошує мер Андрій Садовий. Але раніше, ці гроші місто отримувало…

«Ми маємо піти шляхом Польщі. Ще у 90-му році польський президент підписав указ, згідно з яким, наприклад Краків щороку отримує більше ніж мільярд гривень на порятунок історичної спадщини, і бачимо, як там все добре виглядає. Те, що ми робимо за власні гроші – це крапля в морі», – каже міський голова.

Попри промоцію інвестор не поспішає

Львів має новий стадіон, аеропорт, дороги, а у планах – розвиток території довкола спортивної арени: там має народитись новий мікрорайон. Щодо подальшої долі стадіону, який перебуває у державній власності, то там відбуватиметься футбол і концерти. Але наразі немає остаточного рішення.

Попри те, що Євро стало блискучою промоцією Львова, навряд чи можна очікувати на надходження інвестицій. Адже місто є заручником політичної ситуації у державі, а це відлякує бізнесменів, пояснив у коментарі Радіо Свобода Андрій Садовий.

Нині своїми прибутками від Євро найбільш задоволені власники львівських кнайп (ресторанів, кав’ярень) і виробники пива. У середньому кожен вболівальник випив щонайменше півтори-два літри пива.

Питання розподілу грошей під час підготовки і проведення Євро-2012 буде одним із основних на сесії міськради одразу ж після завершення чемпіонату.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG