Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку досі виділяють гроші на підготовку до Євро-2012


Донецьк – У Донецьку й досі готуються до Євро-2012: у понеділок уряд виділив на місцевий аеропорт іще 693 мільйони гривень. Це при тому, що на летовище вже витратили близько 6 мільярдів. У компанії-генпідряднику зазначають, що в аеропорту ще є чим займатися: зокрема, кажуть, досі не завершена реконструкція аеродромного комплексу. Натомість деякі експерти ставлять під сумнів економічну обґрунтованість рішення уряду.


У донецькому аеропорту і досі ведуться ремонтні роботи. Про це заявляють і туристи, які прибувають у місто на матчі Євро-2012. Однак те, що на закінчення робіт потрібно ще понад півмільярд, стало несподіванкою. Адже аеропорт і так уже коштував більше ніж 6 мільярдів гривень.

Ніхто нічого не знає?

Пояснити, на що потрібні такі великі кошти з державного бюджету, в самому аеропорту не змогли. Його генеральний директор Кирил Осипов відправив за коментарем в інше комунальне підприємство. Однак у «Дирекції з капітального будівництва та реконструкції аеропорту Донецьк» від коментарів відмовилися. У Донецькій обласній раді, якій підпорядковується аеропорт, поки не в курсі, на що підуть такі гроші.

А от генеральний підрядник, фінансово-промислова група «Альтком» уже підтвердив, що попереду багато роботи. «Роботи будуть виконуватися, але я не знаю, на що саме виділені гроші. Можливо, це аеродромний комплекс або аеровокзальний. На тому й на тому роботи триватимуть. Якщо ви пам'ятаєте, на відкритті терміналу Борис Колесников сказав, що до кінця року деякі роботи будуть тривати. Зокрема, триватимуть роботи з реконструкції аеродромного комплексу, але я не можу точно вам сказати, що ця сума виділена саме на ці роботи», – сказала у коментарі Радіо Свобода співробітниця прес-служби компанії, яка однак відмовилася назвати своє ім’я і прізвище.


Обґрунтованість рішення уряду сумнівна – експерт

На думку донецького економіста Олександра Кендюхова, доцільність виділення урядом таких коштів на аеропорт сумнівна.

Не думаю, що дійсно проводився відповідний аналіз із точки зору ефективності вкладення цих грошей, із позиції їх економічної віддачі в різноманітні проекти
Олександр Кендюхов

«З точки зору альтернативної вартості мають бути оцінені інші варіанти, які забезпечать більшу рентабельність і принесуть більший прибуток. І якщо таких варіантів немає, то тоді можна такі достатньо великі ресурси направляти в розширення нашої інфраструктури. Я не думаю, що дійсно проводився відповідний аналіз із точки зору ефективності вкладення цих грошей, із позиції їх економічної віддачі в різноманітні проекти, і був обраний найбільш рентабельний», — пояснив Олександр Кендюхов.

Про те, як працює аеропорт зараз, можна судити із статистики. У день матчу Україна-Франція аеропорт «Донецьк» обслужив понад 5 тисяч пасажирів на 163 рейсах. Серед основних напрямків чартерних рейсів – Варшава, Одеса та Київ.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG