Доступність посилання

ТОП новини

Львівський стадіон після Євро-2012: наразі одні прогнози


Львів – Євро-2012 в Україні та Польщі триває, а у Львові вже думають над подальшою долею спортивної арени, щоб футбольне поле не заросло травою. У рік на належне утримання львівського стадіону потрібно щонайменше 20 мільйонів гривень. Як зробити львівську арену самоокупною?

Уже з 22 червня УЄФА не матиме ніякого стосунку до львівського стадіону, що обійшовся українським платникам податків у майже 3 мільярди гривень і перебуває у державній власності. До кінця цього року будуть бюджетні гроші на утримання спортивної арени, заявив директор з експлуатації спортивної арени Олексій Жуковін. А з 2013 року стадіону доведеться заробляти самостійно.

Але що саме на спортивній арені відбуватиметься, які команди гратимуть? Наразі чути лише прогнози.

Стадіон має заробляти передовсім на футбольних матчах, вважає Олексій Жуковін. Він повідомив, що підписана угода з ужгородським футбольним клубом «Говерла», яка виступатиме у новому сезоні у Прем’єр-лізі. Оренда львівського стадіону для закарпатської команди становитиме 160 тисяч гривень за гру, що є лише невелика частина грошей, потрібних на утримання стадіону.

Але львівський футбольний клуб «Карпати» виступати на новому стадіоні вдома поки що не збирається.

«Наразі з футбольним клубом «Карпати» ми домовленості не досягли, але рано чи пізно прийдемо до цього», – сподівається директор з експлуатації стадіону Олексій Жуковін, який не назвав причину, чому львівський клуб зволікає з рішенням.

Футбольний клуб «Карпати» має свої умови

Генеральний директор футбольного клубу «Карпати» Ігор Дедишин сказав Радіо Свобода, що нині з «Карпатами» ніхто не веде переговорів щодо виступів команди, востаннє така зустріч відбулась взимку.

Ігор Дедишин погоджується, що для команди грати на новій арені престижно. Але він сказав Радіо Свобода, що це буде можливо лише тоді, коли дирекція з експлуатації стадіону погодиться на головні умови клубу: має бути перевірка об’єкту, всіх виконаних на ньому робіт, чи відповідають вони будівельним нормам і технічним умовам, має бути складений новий акт здачі-прийому використання спортивної арени.

Не лише футболом може заробляти стадіон, вважають у мерії і керівництво спортивної арени. Тут мають відбуватись концерти, конференції, запрацювати найбільший у Західній Україні картинговий майданчик, у ресторані можуть проводитись забави. Однак для цього має бути зручне транспортне сполучення з усіх районів міста до стадіону, якого наразі немає, як і грошей у міській казні, щоб зробити доїзд громадян комфортним. Тому у мерії сподіваються на допомогу з боку держави.

За словами керівника департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олега Засадного, є наміри збудувати довкола стадіону спортивний комплекс, у якому в 2015 році міг би відбутись чемпіонат Європи з баскетболу. А для реалізації цього проекту у Львові теж сподіваються на гроші українських платників податків.

У коментарі Радіо Свобода Олег Засадний сказав, що спортивну арену у Львові варто розвивати за прикладом Німеччини.

«Німеччина має схожу і дуже добру інфраструктуру, а ще досвід продажу сезонних квитків, 80 відсотків квитків продано на сезон, і клуб мав би працювати з уболівальниками», – каже посадовець мерії.

Але спершу Львову потрібно знайти клуб, який би постійно виступав на новому стадіоні, що дозволило б розвивати і утримувати спортивну арену на належному світовому рівні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG