Доступність посилання

ТОП новини

Вікно в Європу: Україні пропонують альтернативний шлях до ЄС


Київ – Представники країн, що вже прямують до Євросоюзу, пропонують Україні скористатися своїм досвідом і разом з іншими центральноєвропейськими країнами сконсолідувати зусилля щодо свого партнерства з ЄС. Про це у вівторок у Києві говорили на круглому столі «Центральна Європа: між Москвою та Берліном». До ініціативи закордонних колег українські фахівці ставляться схвально, зауважуючи, що з країнами-сусідами на кшталт Польщі чи Сербії Україні співпрацювати легше і перспективніше.

Першого березня Сербія стала кандидатом на вступ до ЄС. Щоб отримати цей статус, країна вдалася до чималої низки реформ, яких вимагав Євросоюз і поступилася власними національними інтересами, однак, окрім спрощення візового режиму, значного поліпшення серби не відчули. На цьому наголошує Драган Станоєвич – президент міжнародної організації «Об’єднана сербська діаспора Євразії».

Він зазначає, що Євросоюз має подвійні стандарти, тому для різних країн висуваються різні правила щодо вступу в ЄС. На це значною мірою впливає політика Європи та Америки, каже сербський експерт. Тому протистояти такій тенденції, на його думку, можна шляхом консолідації зусиль країн, що прагнуть в ЄС, та встановленню ними своїх спільних вимог.

«Ми співпрацювали рік на інтеграцію Сербії та України, домовились про зняття візового режиму. Наразі готуємо економічну угоду. От це і є ключ. І якщо ми винесемо його на більш високий і об’єднаний рівень, то досягнемо значно вищого результату у процесі євроінтеграції. Як група держав, ми маємо значно більший вплив, ніж поодинці. Поодинці вони будуть намагатися маніпулювати країнами, зважаючи на їхні можливості», – наголошує Драган Станоєвич.

Євроінтеграція України під загрозою – Волошин

Центральноєвропейські країни нині зацікавлені в економічному співробітництві з Україною і є ментально ближчими до неї, тому розвиток такої співпраці є наразі одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики України. Про це говорить голова парламентського комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський.
Ні Німеччина, ні Москва не мають інтересу до зміцнення України, до її самостійної і суверенної ролі
Олег Зарубінський

«Вісь, яка утворилася, Берлін – Москва, існує і, очевидно, буде посилюватись. Ні Німеччина, ні Москва не мають інтересу до зміцнення України, до її самостійної і суверенної ролі як в континентальній, так і у світовій геополітиці. Вони не є нашими стратегічними партнерами, які б хотіли побудувати рівноправні стосунки», – каже депутат.

Для центральноєвропейських країн союз є природнішим та вигіднішим, зауважує директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин. Він зазначає, що у питаннях енергетики, соціальної політики чи співробітництва зі США позиції цих країн є більш подібними, ніж із ЄС чи Росією.

«Наші суспільства є консервативнішими за набором цінностей, але більш динамічні у соціальному та економічному плані. Європейський Союз це не просто Брюссель, – каже Волошин. – Є нова Європа і це вже не просто набір країн, а це реальна нова сила, яка змушує стару Європу з собою рахуватись і чути свою думку. Потрібно, щоб Париж чи Берлін на рівних сприймав ці регіони».

Водночас Олег Волошин зазначає, що нині євроінтеграція України під загрозою, Адже наразі держава не впроваджує європейські реформи, а надмірно занурена у внутрішньополітичні питання, надаючи чималої ваги тому, як до цього ставиться Європа.

Минулого тижня очільник МЗС Швеції Карл Більдт зауважив, що євроінтеграція України зупинена. Водночас на початку червня Президент України Віктор Янукович запевнив: «Україна скористається паузою у відносинах із ЄС і будуватиме Європу всередині України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG