Доступність посилання

ТОП новини

У Греції обіцяють коаліцію в середу


Евангелос Венізелос (л) домовлявся 19 червня 2012 року з лідером «Демократичних лівих» Фотісом Кувелісом (п) про участь у коаліції
Евангелос Венізелос (л) домовлявся 19 червня 2012 року з лідером «Демократичних лівих» Фотісом Кувелісом (п) про участь у коаліції
Лідер грецької соціалістичної партії «ПАСОК» Евангелос Венізелос заявив у вівторок, що нова владна коаліція може бути сформована вже в середу в середині дня.

Як сказав він після вівторкових коаліційних переговорів, «єдиним практичним рішенням» буде створення коаліції з трьох партій – найчисленнішої в новому парламенті консервативної партії «Нова демократія», його лівоцентристської «ПАСОК» і ще однієї невеликої партії лівого спрямування «Демократичні ліві».

При цьому Венізелос додав, що чинні умови надання Греції міжнародної фінансової допомоги для її порятунку з бюджетної і боргової кризи були значною мірою «нав’язані» країні, і нині необхідно буде домовлятися про їхній перегляд.

У Євросоюзі і в Міжнародному валютному фонді, які надають допомогу, вже заявляли, що можна вести переговори про зміни деяких показників програми цієї допомоги, але суть цієї програми незмінна.

«Нова демократія» і до певної міри «ПАСОК», яка є третьою за чисельністю в парламенті, виступають за збереження в загальному вигляді угод, за якими Греція отримує значну допомогу, але змушена здійснювати суворі заходи бюджетного заощадження.

Друга партія нового парламенту, ультралівацька Коаліція радикальних лівих («Сіріза»), вже заявила, що не ввійде ні до якого уряду, який не скасує ці угоди.

Як очікують, прем’єром нового уряду мав би стати лідер «Нової демократії» Андоніс Самарас, який отримав мандат на формування уряду. Чинність цього мандату збігає в середу ввечері.

Вибори парламенту Греції відбулися в неділю по тому, як був розпущений попередній парламент, обраний щойно у травні, через те, що наявні в ньому партії так і не змогли сформувати уряд.
XS
SM
MD
LG