Доступність посилання

ТОП новини

Ядерні переговори з Іраном знов нічого не дали


На ядерних переговорах у Москві 19 червня 2012 року: ліворуч Катрін Аштон
На ядерних переговорах у Москві 19 червня 2012 року: ліворуч Катрін Аштон
Переговори між Іраном і шістьма провідними державами світу щодо іранської ядерної програми, які відбулися в понеділок і вівторок у Москві, припинені без досягнення якихсь результатів.

Як заявила верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка очолювала спільну делегацію п’яти постійних членів Ради безпеки ООН (США, Росії, Китаю, Франції, Великої Британії) та Німеччини, причиною стали «значні розбіжності» в позиціях сторін, які зберігаються далі.

За її словами, тепер 3 червня має відбутися зустріч на рівні експертів у Стамбулі, а наступне коло переговорів на високому рівні – колись у невизначений термін у майбутньому, що залежатиме від успіху експертної зустрічі.

Голова іранської делегації на переговорах Саїд Джалілі, зі свого боку, назвав нинішнє коло переговорів «серйознішим і реалістичнішим», ніж попереднє. Але він повторив позицію своєї країни, що вона наполягає на своєму праві збагачувати уран, і назвав попередні резолюції Ради безпеки ООН проти Ірану «незаконними».

Попередні два кола переговорів із Іраном так званої групи P5+1, що відбулися в кінці травня у Стамбулі, а перед тим у середині квітня в Багдаді, теж не дали принципових результатів.

Окремо і так само без успіху тривають останнім часом і ядерні переговори Ірану з Міжнародним агентством із атомної енергії.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї. Через це Рада безпеки ООН наклала на Іран уже чотири пакети міжнародних санкцій; додаткові власні санкції проти Тегерана мають також окремі країни чи об’єднання країн.
XS
SM
MD
LG