Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і компанія вкрали під Євро-2012 чотири мільярди доларів? (світова преса)


Прага – «Чому Тимошенко залишається у в’язниці?» – риторично запитують відомі західні експерти і відразу ж відповідають: лише персональні санкції Заходу cупроти керівників режиму Януковича можуть призвести до звільнення з ув’язнення лідерів української опозиції. На Заході також вимагають від УЄФА розслідувати 4-мільярдний (в доларах) корупційний обман, коли були свідомо завищені ціни об’єктів Євро-2012, а кошти були привласнені людьми із влади у Києві через купу підставних компаній. Газети повідомляють, що незарахований гол у матчі Англія-Україна продовжує збурювати світ.

Нейл Патті, керівник відомої британської піар-компанії Ridge Consulting, який був радником партії Юлії Тимошенко у 2005-2011 роках, на сторінках EUObserver закликає Захід запровадити персональні санкції стосовно 15 найбільш впливових у владі Президента України осіб, бо лише так, на думку Патті, можна примусити Януковича звільнити Юлію Тимошенко й інших лідерів опозиції перед парламентськими виборами у жовтні. Нейл Патті також вважає марними побоювання Заходу, що радикальні дії проти влади Президента Януковича призведуть до здачі України «в обійми Росії» та входження Києва до Митного союзу під егідою Москви. «Це малоймовірно, – каже Патті, – бо приєднання до Москви лякає українських олігархів втручанням Кремля в їхні сфери впливу. Режим Януковича не пов’язаний ідеологією, а грошима», – резюмує британський піарник. Без санкцій проти режиму Януковича з боку Заходу, як попереджає Нейл Патті, немає реальних надій на перемогу опозиції у виборах до Верховної Ради у жовтні. Без санкцій Заходу Президент Янукович, на думку Патті, скористається Євро-2012 для зміцнення своїх позицій.

Кореспонденти лондонської The Guardian Люк Гардінґ та Дейвід Лейґ інформують, що українська опозиція та відомі політики на Заході вимагають від УЄФА розслідування щодо нібито привласнення майже чотирьох мільярдів доларів владою Президента Януковича, свідомо завищивши ціни на новобудови для Євро-2012 без будь-яких тендерів для своїх підставних фірм, одна з яких базується в Белізі (Центральна Америка). Якщо влада в Києві, зокрема віце-прем’єр Борис Колесніков, стверджує, що вартість новобудов для Євро сягає 6 мільярдів доларів, то експерти кажуть про реальну цифру у 10 мільярдів доларів, тобто, приблизно на 4 мільярди доларів більше, аніж було передбачено напередодні підготовки до Євро. За твердженнями представника опозиції Остапа Семерака, приблизно 80 відсотків бюджету Євро-2012 походить від державних коштів, і витрати були значно перевищені з метою присвоєння цих грошей владою Президента Януковича. Автори статті в The Guardian також звертають увагу на те, що до такого розслідування УЄФА закликають і лідери різних політичних сил у західних парламентах. Тут також зауважено, що сама влада у Києві вже пообіцяла, що після завершення Євро-2012 вона «запросить зовнішнього аудитора для перевірки бюджету, витраченого на Євро-2012».

Німецький часопис Der Spiegel наголошує, що «весь світ продовжує обговорювати грубу помилку – Україна забиває у ворота Англії гол, однак суддя не зараховує його». Йдеться про загострення дискусії, щодо запровадження техніки, щоб поліпшити суддівство у футболі. «П’ятого липня, – як попереджає німецьке видання, – може стати днем майбутньої зміни футбольного світу». Бо саме в цей день відбудеться засідання Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB), яка й вирішить, чи буде обов’язковим для всіх федерацій футболу у світі використання наявних вже технічних засобів контролю за лінією воріт. Через чотири дні після фіналу Євро-2012 у Києві IFAB розгляне це питання і сильним поштовхом до цього став матч 19 червня в Донецьку, коли угорський суддя Віктор Кашшаї не зарахував явний гол українців у ворота Англії. УЄФА вже заявило, що не збирається карати за це надзвичайно помилкове рішення Кашшаї та переконане, що ця помилка не позначиться на рейтингові цього рефері в УЄФА.

Американська The Washington Times цитує українського Прем’єр-міністра Миколу Азарова, який заявив, що він сам під час матчу Англія – Україна на стадіоні в Донецьку бачив, як м’яч перетнув лінію воріт Англії. «Якщо я з трибуни бачив, як м’яч перетнув лінію воріт, то суддя просто не міг цього не пробачити», – цитує газета з Вашингтона Азарова. Видання також наголошує, що Микола Азаров закликав УЄФА «зробити висновки з приводу суддівства.., щоб подібні інциденти у майбутньому не відбувалися».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG