Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську перепоховали останки майже півтисячі людей, убитих у Другу світову


У Дніпропетровську в п’ятницю відбулася церемонія перепоховання останків 441 людини, які були виявлені під час реконструкції стадіону «Інтер» на околиці міста. Частина знайдених останків – єврейське населення, розстріляне під час нацистської окупації в роки Другої світової війни, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Останки перепоховали неподалік місця, де вони були знайдені.

Встановити особи загиблих неможливо, відтак братська могила безіменна, зазначили пошуковці.

Незабаром поховання обіцяють внести до Державного реєстру пам’яток.

Роботи з перепоховання здійснили за рахунок бюджетних коштів.

Жителі Дніпропетровська принесли на могилу квіти, свічки та дитячі іграшки – на пам’ять про невинно загиблих дітей. За розстріляними відслужили панахиду.

«Ми проводимо перепоховання останків людей, які були беззбройні, не вели активних бойових дій. Кожна людина, яка загинула на нашій землі і не була похована, обов’язково має бути похована. Це потрібно не їм, мертвим. Це потрібно нам, живим», – сказав на церемонії міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко.

Останки загиблих, у тому числі дітей, гільзи, залишки гранат виявили на глибині півметра, під шаром ґрунту. За словами фахівців, знайдені останки належать людям різних національностей, в тому числі євреям – головно жінкам та дітям, розстріляним нацистами в роки Голокосту: на це вказують характерні поранення, речі, виявлені поряд, архівні дані.
XS
SM
MD
LG