Доступність посилання

ТОП новини

Польська прокуратура розслідує образливі висловлювання на адресу українок


Окружна прокуратура судового округу Праґа в столиці Польщі Варшаві вирішила почати розслідування в справі образливих висловлювань на адресу громадянок України, які минулого тижня пролунали в ефірі польської радіостанції Eska Rock, повідомила в п’ятницю прес-секретар прокуратури.

Як сказала Рената Мазур агентству УНІАН, слідчі вирішили почати розслідування цієї справи на підставі повідомлень польських засобів інформації, які про неї активно пишуть.

«Щоб оцінити, чи було порушення, ми будемо звертатися до радіостанції, щоб вона надала весь запис програми», – сказала прес-секретар.

За її словами, прокуратура має 30 днів, щоб провести попереднє розслідування справи, після чого вирішити, чи порушувати кримінальну справу.

У п’ятницю ж речник МЗС Польщі заявив, що висловлювання ведучих ранкової програми польського радіо Eska Rock, образливі для українських жінок, були «не тільки ідіотські, а й скандальні та хамські», і визнав, що вимога МЗС України про вибачення була «абсолютно обґрунтована».

Один із ведучих уже приніс вибачення за ті слова.

За повідомленнями польських засобів інформації, один із ведучих, Міхал Фіґурський, заявив у прямому ефірі після перемоги збірної України над Швецією на Євро-2012 минулого тижня, що він «повівся як справжній поляк» і «вигнав свою українку», хатню робітницю, а інший ведучий, Куба Воєвудзький, додав, що він своїй робітниці-українці «зі злості сьогодні не заплатить», а якби вона «була хоч на крихту гарніша, то ще б її і зґвалтував».

Це вже не перший скандал навколо способу і стилю роботи цих двох ведучих. Зокрема, на них чекає позов про приниження честі й гідності на ґрунті расової або національної належності, за що в разі визнання винними їм загрожує до трьох років ув’язнення – вони називали «чорним» і «негром» одного з польських посадовців, батько якого родом із Індії. Через ті слова, визнані расистськими, Національна рада радіо і телебачення Польщі наклала на радіостанцію вже два штрафи по 50 тисяч злотих (майже по 120 тисяч гривень).
XS
SM
MD
LG