Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина протестує через збиття Сирією винищувача «в міжнародному просторі»


Туреччина передала Сирії дипломатичну ноту протесту через збиття сирійською протиповітряною обороною турецького винищувача в п’ятницю, повідомило в неділю турецьке телебачення.

Раніше в неділю міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу визнав, що цей літак помилково порушив повітряний простір Сирії перед тим, як був збитий, але заявив, що літак уже повернувся в міжнародний повітряний простір, коли був збитий.

За його словами, турецький винищувач здійснював регулярний тренувальний політ біля сирійського кордону, не був озброєний і не брав участі ні в якій операції проти Сирії – метою польоту було перевірити діяльність систем ППО Туреччини.

Туреччина як член НАТО також скликала засідання Північноатлантичного союзу через цей інцидент. Воно має відбутися в вівторок.

Тим часом повідомляють, що уламки літака виявили в сирійських територіальних водах у Середземному морі на глибині понад кілометр.

Доля двох членів екіпажу літака досі не відома.

Інцидент далі погіршує вже й так напружені останнім часом відносини між Анкарою і Дамаском.

Туреччина, яка має з Сирією спільний понад 900-кілометровий кордон, раніше була союзником авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, але після початку масового придушення протестів проти його влади минулого року стала різко критикувати його владу й закликати посилити міжнародні зусилля, щоб знайти вихід із сирійської кризи. Турецьке керівництво, зокрема, запровадило санкції проти режиму Асада, а також закликало його подати у відставку. Туреччина також закрила своє посольство в Сирії.
XS
SM
MD
LG