Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекати від візиту Медведєва в Україну?


Москва – У середу Президент України Віктор Янукович зустрінеться з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, який перебуватиме в Україні з робочим візитом. Водночас глава російського уряду проведе разом зі своїм українським колегою Миколою Азаровим засідання Комітету з торговельно-економічної співпраці Міждержавної українсько-російської комісії. Російські експерти не очікують суттєвих результатів від візиту Медведева.

Дмитро Медведєв їде в Україну вперше як глава уряду. В центрі уваги переговорів залишиться, як і колись, газова тема, констатують експерти. Однак, на їхню думку, Азаров і Медведєв про знижку на газ не домовляться. Як сказав в інтерв'ю Радіо Свобода директор Міжнародного інституту політичних досліджень Євген Мінченко, проблему газу можна обговорювати, але її не можна вирішити. На думку Мінченка зустріч буде досить формальною.

Враховуючи велику кількість проблемних питань у взаєминах наших двох країн, якогось прориву чекати було б наївно
Євген Мінченко
«У мене немає особливого оптимізму у зв'язку з цією зустріччю. Я думаю, що, враховуючи велику кількість проблемних питань у взаєминах наших двох країн, якогось прориву чекати було б наївно. Тому я думаю, що це буде чергова зустріч без особливих результатів», – прогнозує Євген Мінченко.

Огризко: чекати на сенсації не доводиться

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко також не чекає від цих переговорів значного прогресу.

В позиції російської сторони щодо України нічого не змінилося. Тому чекати на якісь сенсації не доводиться
Володимир Огризко
«Я не переконаний, що на нас чекають якісь надзвичайні результати. Тому що насправді в позиції російської сторони щодо України нічого не змінилося. Тому чекати на якісь сенсації не доводиться. Скоріше за все, триватиме в’язка дипломатична боротьба за кожен сантиметр своїх інтересів. І щонайменше до наступного візиту Путіна не можна буде говорити про якісь надзвичайні прориви. Я не хотів би думати, що наша теперішня влада піде на чергові поступки. Адже вона давно вже зрозуміла, здається, що за будь-якою новою поступкою буде наступна. І цей процес закінчиться тоді, коли віддавати буде нічого», – наголосив в ефірі Радіо Свобода Володимир Огризко.

Несприятлива ситуація

Натомість керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук Віктор Мироненко вважає, що глави урядів і міжурядова українсько-російська комісія, яка є робочим органом, обговорюють конкретні економічні та політичні проблеми. Інша справа, що слід враховувати обставини, в контексті яких відбуваються ці події.

Дуже несприятлива ситуація для порушення та вирішення наболілих питань у відносинах Росії та України
Віктор Мироненко
«Дуже несприятлива ситуація для порушення та вирішення наболілих питань у відносинах Росії та України. Це пов'язано, на мій погляд, перш за все, з наближенням парламентських виборів в Україні, а з іншого боку – з тим, що за півтора-два місяці обрання Володимира Путіна президентом вималювалися якісь загальні риси російської політики стосовно України», – констатує Віктор Мироненко.

Експерти відзначають, що багато в чому рішення економічні, у тому числі з газового питання, будуть головним чином політичними. На їхню думку, багато чого буде залежати від того, чи погодиться Україна на входження до Митного союзу. Фахівці прогнозують, що остаточного рішення стосовно газу українське і російське керівництво якщо і досягнуть, то не раніше листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG