Доступність посилання

ТОП новини

Росія проти усунення Ірану від врегулювання в Сирії


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Прага – Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у четвер, напередодні переговорів із держсекретарем США Гілларі Клінтон, які пройдуть у п’ятницю в Москві, що Росія вважає помилкою усунення Ірану від міжнародної конференції з питань Сирії. Ця конференція стартує в суботу в Женеві. Для участі в ній запрошені п’ять постійних членів Ради безпеки ООН, представники Ліги арабських держав та Туреччина. Однак Іран та Саудівська Аравія (два впливових регіональних гравці) не запрошені на цю конференцію. Речник Ірану вже заперечив будь-яку негативну роль Тегерану в подіях у Сирії.

Категорично проти участі Ірану в Женевській конференції щодо Сирії 30 червня виступають Сполучені Штати. Вашингтон також наполягає на передачі влади президентом Сирії Башаром Асадом новому урядові національної єдності.

Тим часом у Сирії в четвер тривали сутички опозиції з владою президента Асада, є жертви в Дамаску, Хараку, Дейр-Еззорі. Сирійська опозиція вимагає, щоб план Кофі Аннана, який обговорять у суботу в Женеві, включав повний відхід Башара Асада і його прихильників від влади в Сирії та формування уряду національної єдності без участі нинішньої влади цієї країни.

Посол Ірану в ООН Мохаммад Хазаї напередодні вже звинуватив іноземців у кровопролитті в Сирії та заперечив будь-яку роль його країни в зіткненнях у сирійському суспільстві. Хазаї також зауважив, що не запрошуючи на суботу в Женеву Іран, Захід «нехтує Сирією».

«Дуже важливий факт, який не може ігноруватися ніким, – вплив і конструктивна роль Ірану в регіоні. І якщо деякі уряди не хочуть скористатися з переваг цього випливу Ірану і його конструктивної ролі – це їхні проблеми. Це є ознакою ігнорування головних реалій в регіоні», – наголосив Мохаммад Хазаї перед журналістами в Нью-Йорку.

США вимагають посилення тиску на Асада з метою усунення від влади

Російський глава МЗС Сергій Лавров заявив у четвер, під час переговорів із туніським колегою Рафіком Абдессалямом, що долю президента Сирії Башара Асада має вирішити сам сирійський народ. А світова спільнота, за словами Лаврова, має взяти на себе зобов’язання впливати на всі сторони сирійського конфлікту з метою припинення насильства. Лавров також назвав у четвер помилкою усунення союзника Сирії і її сусіда, Ірану, від Женевської конференції.

«Я знаю, що американська сторона (про це публічно заявляють у Вашингтоні) категорично проти участі Ірану. Але це прояв подвійного стандарту. Зараз же йде мова про припинення кровопролиття в Сирії. Іран безумовно впливовий гравець у всій цій ситуації поряд з іншими країнами регіону, і залишати його за бортом Женевської зустрічі, я вважаю, є помилкою», – наголосив керівник МЗС Росії.

Тоді як держсекретар США Гілларі Клінтон, яка прибула у четвер до російського Санкт-Петербурга, і у п’ятницю буде в Москві, висловила сподівання, що Женевська зустріч може стати «поворотним моментом у сирійській кризі». Повідомляється також, що на переговорах із Сергієм Лавровим Клінтон має намір підняти питання про постачання Росією зброї режиму Башара Асада. Білий дім також засудив кривавий напад на сирійську телевізійну станцію поблизу Дамаска, коли загинуло 7 працівників станції.

Міжнародні правозахисники заявляють, що в Сирії масово гинуть люди. 27 червня жертвами насильства стало приблизно 150 осіб, а в четвер лише до обіду в Сирії загинуло вже понад 10 людей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG