Доступність посилання

ТОП новини

У Карлових Варах відкривається 47-й міжнародний фестиваль


У Карлових Варах у Чехії сьогодні відкривається 47-й міжнародний кінофестиваль – найпрестижніший у Центральній і Східній Європі, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Цього року в його програмі 217 художніх повнометражних фільмів і 56 документальних стрічок, причому близько третини з них саме в Карлових Варах матимуть свою європейську чи світову прем’єру.

Україну на фестивалі представляє чорно-білий короткометражний художній фільм «Будинок з вежонькою» режисера родом з Одеси Єви Нейман.

Серед найпочесніших гостей цьогорічного фестивалю – дві кінозірки найбільшої величини. Володарка «Оскара», відзначена також чотирма нагородами «Еммі», британка Гелен Міррен відкриє фестиваль, а також представить свій новий фільм «Двері», в якому грає головну роль. А на закриття фестивалю приїде американка Сьюзен Сарандон – також лауреат премії «Оскар». Обох кінозірок у Карлових Варах чекають найвищі нагороди фестивалю, «Кришталеві глобуси», за внесок у розвиток світового кіно.

Нагороди фестивалю будуть вручені 7 липня, у день його закриття.

Традиція кінофестивалів у Карлових Варах була започаткована в 1946 році, понад 40 років їхні програми укладались під тиском вимог комуністичного режиму в Чехословаччині. Після Оксамитової революції 1989 року профіль фестивалю змінився, він здобув авторитет відомого міжнародного кіноперегляду. Нині кінофестиваль у Карлових Варах входить до найпрестижнішої міжнародної категорії «А» в Центральній та Східній Європі.
XS
SM
MD
LG