Доступність посилання

ТОП новини

ЮНЕСКО вносить храм Різдва Христового до списку світової спадщини


Храм Різдва Христового в Вифлеємі, фото 28 червня 2012 року
Храм Різдва Христового в Вифлеємі, фото 28 червня 2012 року
Організація Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури внесла сьогодні до переліку об’єктів світової культурної спадщини, серед інших, храм Різдва Христового в Вифлеємі на палестинських територіях Західного берега Йордану.

Цей храм, основа якого походить іще з 6-го століття, разом із низкою навколишніх монастирів і церков отримав загальну назву «Місце народження Ісуса», бо так стверджує християнська традиція, починаючи з 2-го століття.

Одночасно цей об’єкт занесли й до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці через загрозу цій будівлі внаслідок протікання води.

Номінацію, яку висунула палестинська влада, розглядали поза чергою і як виняток, хоча палестинці не встигли підготувати на храм усі належні супровідні документи. Палестинці заявляли, що така терміновість необхідна, бо храм перебуває під загрозою через конфлікт із Ізраїлем.

Ізраїль та їхній союзник США голосували проти внесення цього храму до списку світової спадщини на сесії комітету зі світової спадщини ЮНЕСКО, яка відбувається цими днями в Санкт-Петербурзі в Росії через те, що цей об’єкт записаний за «Палестиною», хоча такої держави не існує. Минулого року ЮНЕСКО прийняла до своїх членів Палестину на правах держави, що викликало різкі заперечення Ізраїлю і США, а також фінансові санкції проти ЮНЕСКО з боку цих та інших держав.

Загалом на нинішній сесії комітету ЮНЕСКО розглядають внесення до списків світової спадщини 33 об’єктів. Серед них також ідеться про один в Україні: запропоновано розширити об’єкт культурної спадщини, що охоплює собор Святої Софії з навколишніми будівлями і Києво-Печерську лавру в Києві, щоб до нього належали також київські Кирилівська і Андріївська церкви.
XS
SM
MD
LG