Доступність посилання

ТОП новини

Європа таки бойкотує фінал Євро-2012


Київ – У неділю, 1 липня, завершується футбольний чемпіонат Євро-2012. Свій намір відвідати фінальний матч між збірними Італії та Іспанії підтвердили президенти Італії Джорджо Наполітано, Польщі Броніслав Коморовський, Грузії Міхеїл Саакашвілі та Білорусі Олександр Лукашенко. Українські політологи відзначають, що якби не політичні репресії, у яких звинувачують українського Президента Віктора Януковича, то рівень представництва був би значно масштабнішим.

Заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря закликав європейських політиків, які їдуть на фінал Євро-2012, зустрічатися не лише з представниками української влади, але й опозиції. З цим закликом він виступив на з’їзді Європейської народної партії у Брюсселі, в якому також брав участь президент Грузії. Утім, за словами посла Грузії в Україні Григола Катамадзе, Міхеїл Саакашвілі не зможе зустрітися з представниками опозиційних політичних сил.

«Не тільки з опозицією, я думаю. Через те, що такий короткий візит – практично не буде ніяких зустрічей. Я думаю, що зустріч з Президентом буде тому, що на стадіоні буде Президент України. Я сподіваюся, що, можливо, будуть й гості з інших країн, але двосторонніх зустрічей цього разу не передбачено програмою», – заявив Катамадзе.

Це повний провал міжнародного реноме України – Солонтай

Тим часом лідери країн Євросоюзу дають зрозуміти, що їхні заяви щодо бойкоту тієї частини футбольного чемпіонату, яка відбувається в Україні, не були порожніми словами, вважає політолог Олександр Солонтай.
Те, що в Україні буде присутній Лукашенко – це свідчить, що наш Президент точно не відмовився від планів зробити з України Білорусь
Олександр Солонтай

«Перелік учасників, котрі будуть на стадіоні, свідчить про повний провал міжнародного реноме України. Президент Італії чи президент Польщі – це не фігури у їхніх країнах. У них головні фігури – прем’єр-міністри. Те, що в Україні не будуть присутні перші особи цих країн – це свідчить, що Україна фактично вступила у фазу міжнародної ізоляції. А те, що в Україні буде присутній Лукашенко – це свідчить, що наш Президент точно не відмовився від планів зробити з України Білорусь», – зазначив Солонтай.

Керівництво України не переймається бойкотом – Толкачов

Водночас, на думку президента Європейської асоціації українців Олексія Толкачова, ізоляція України з боку європейських держав навряд чи змусить українське керівництво навернутися до демократичних принципів.
Якщо Європа зупинить спроби вести діалог, то це призведе до розриву стосунків
Олексій Толкачов

«Я не думаю, що такий бойкот може призвести до якихось позитивних зрушень. Він тільки відкриє дорогу нашому керівництву на Схід, до ще більшого закриття від європейського впливу. Якщо Європа зупинить спроби вести діалог, то це призведе до розриву стосунків», – наголосив Толкачов.

Від Євро-2012 виграли громадяни України – Погребінський

Утім, керівництво країни рано чи пізно зміниться, а Україна – як держава – та її громадяни вже отримали зиск від проведення Євро-2012, попри політичний бойкот з боку Європи, зауважує політолог Михайло Погребінський.
Всі спроби дискредитувати Україну закінчилися тим, що тисячі людей, які побували у нас, розкажуть, що тут класна країна, красиві жінки, чудове місто
Михайло Погребінський

«Проблема для українського керівництва залишається незмінною, – каже він. – Але проблема для України – вирішена. Всі спроби дискредитувати Україну закінчилися тим, що тисячі людей, які побували у нас, приїдуть додому і розкажуть, що тут класна країна, красиві жінки, чудове місто. Тому, я вважаю, що Україна перемогла. А проблеми з керівництвом – хтось приїде чи не приїде – це не має принципового значення».

Тим часом, як повідомляє італійське видання iris-pres, прем’єр-міністр Італії Маріо Монті також пообіцяв приїхати на фінал Євро-2012. Також на фінальний матч у Києві планують приїхати прем’єр-міністр Іспанії Мар’яно Рахой і принц Астурійський дон Феліпе Хуан Пабло Альфонсо, повідомляє іспанська преса.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG