Доступність посилання

ТОП новини

Тиск ЄС на Януковича не має жодного ефекту (європейська преса)


Західні видання звертають увагу і на багатомільйонні статки Президента Януковича і його родини, що ховаються під підставними фірмами
Західні видання звертають увагу і на багатомільйонні статки Президента Януковича і його родини, що ховаються під підставними фірмами
Прага – Європейські газети інформують, що очікування в Європі позитивних наслідків апеляції сторони Юлії Тимошенко Вищому спеціалізованому суді України 26 червня не виправдалися. Суд знову переніс розгляд справи – до 12 липня. Адвокати Тимошенко кажуть, що лише західний тиск міг допомогти визволити їхню підзахисну, але його виявилося й цього разу не досить. Тим часом деякі з впливових західних видань дивуються, що багатомільйонні статки Президента України Віктора Януковича і його родини, що ховаються в імлі підставних фірм на Заході, до сьогодні не стали предметом детального розгляду в правовому полі ЄС. Газети також констатують, що брутальні жарти польських радіожурналістів над українками-заробітчанками погано скінчилися не лише для журналістів.

Польська Rzeczpospolita інформує про перенесення на 10 липня судового розгляду у Харкові за новим звинуваченням проти Юлії Тимошенко. Як виглядає, новий суд розгляне насамперед факти щодо нібито ухиляння Юлії Тимошенко від сплати податків під час керування «Єдиними енергетичними системами України» та використання коштів фірми Somolli Enterprises Ltd. у 1997-99 роках. Спостерігачі вважають, що Генпрокуратура сподівається на більше сприйняття Заходом вини Тимошенко перед законом саме у справі ухиляння звинуваченої від сплати податків. Видання також звертає увагу на заяву емісарів Європейського парламенту Александра Квасневського та Пата Кокса, які наголосили журналістам, що не коментуватимуть для преси перебіг справи Тимошенко до закінчення цього судового процесу.

Агентство Reuters вважає, що розгляд апеляції сторони Юлії Тимошенко в Вищому спеціалізованому суді України 26 червня і перенесення засідання на 12 липня також не виправдовує очікувань Заходу. Ні відкладення ЄС підписання та ратифікації угоди з Україною, ні політичний бойкот західними лідерами Євро-2012 в Україні, ні інші форми тиску на Президента Януковича з метою примусити його визволити з ув’язнення Юлію Тимошенко та інших лідерів опозиції не дали результатів. Агентство цитує захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка, який вважає, що лише посилення тиску з боку Заходу може допомогти у визволенні його підзахисної.

Австрійська Der Standard наголошує, що «скандал довкола розкішної резиденції Президента України Віктора Януковича ховається в імлі». Видання має на увазі не лише уникнення найбагатших людей в Україні сплати податків за нерухомість, яка «маскується» під різні підставні фірми, але й зауважує, що й статки «Президента олігархів», самого Віктора Януковича, також замасковані під різні сумнівні фірми з осередками в Австрії, Лондоні, Вадуці… Видання інформує про подальше неухильне збагачення найбагатших людей з оточення Президента Януковича, включно з казковим зростанням статків його сина Олександра, який швидко став одним із найбагатших в Україні.

Польська Gazeta Wyborcza зазначає, що польська радіостанція Eska Rock не лише закрила ранкову програму журналістів Міхала Фігурського та Куби Вуєвудзького, але й потерпає від втрати зацікавленості від рекламодавців унаслідок скандальних висловлювань згаданих журналістів щодо українок-заробітчанок у Польщі. Повідомляють, що й УЄФА також відмовився від раніше укладених домовленостей про співпрацю з Фігурським та Воєвудзьким. Окрім того, триває розслідування дій журналістів з боку прокуратури Варшави, що може загрожувати обом ув’язненням до трьох років. Хоча Фігурський вже сказав газеті, що сподівається незабаром повернутися до ефіру.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG