Доступність посилання

ТОП новини

Арабські країни і Туреччина закликають сирійську опозицію єднатися


На конференції щодо Сирії в Каїрі 2 липня 2012 року
На конференції щодо Сирії в Каїрі 2 липня 2012 року
Арабські країни і Туреччина закликали в понеділок поділену сирійську опозицію об’єднатися і подати варту довіри альтернативу владі авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада.

На міжнародній зустрічі в єгипетському Каїрі, в якій бере участь лише частина сирійської опозиції, генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі, звертаючись до приблизно 200 сирійських діячів, закликав усю опозицію не згаяти можливості, яку пропонує ця зустріч, і подолати розбіжності й разом допомогти вивести Сирію з кризи.

Дводенну зустріч у Каїрі під егідою Ліги арабських держав, на яку прибули опозиційні об’єднання сирійської еміграції, бойкотують інші опозиційні організації з самої Сирії. Зокрема, Вільна сирійська армія, збройна сила опозиції, що веде бої проти урядових силових структур Сирії, засудила цю зустріч як «змову», що, за її словами, прислуговує політичним цілям головних союзників влади Сирії – Росії й Ірану.

Група провідних держав світу і сусідів Сирії на своїй зустрічі в суботу в Женеві узгодила план політичних змін для Сирії, що мають на меті покласти край 16 місяцям кровопролиття в цій країні. За планом, у Сирії має бути створений перехідний уряд, до якого «можуть увійти» представники і опозиції, і нинішньої влади і який керуватиме країною на час розробки нової конституції й виборів.

План залишає відкритим питання, чи зможе брати в ньому участь нинішній президент Сирії. Частина сирійської опозиції вже заявляла, що не братиме участі ні в якому перехідному уряді, якщо Асад залишатиметься при владі.
XS
SM
MD
LG