Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали перемагають на довиборах до Верховної Ради Криму


Сімферополь – Кандидат від Партії регіонів на повторних виборах до Верховної ради АРК в одному з мажоритарних округів Ленінського району автономії отримав майже 60 відсотків. Голова Ленінської райдержадміністрації Валерій Степанов представлятиме своїх земляків у кримському парламенті замість свого однопартійця Анатолія Гриценка. Колишній голова Верховної Ради Криму на початку року був засуджений до умовного терміну покарання за зловживання владою і був змушений скласти депутатські повноваження. Представники Об’єднаної опозиції, висуванець якої отримав близько 20 відсотків, назвали вибори брудними й нечесними, але задоволені своїм результатом.

Результати проміжних виборів у Ленінському районі показали, що кримчани «і далі висловлюють високу довіру» Партії регіонів, заявив кримський прем’єр, лідер місцевих «регіоналів» Анатолій Могильов. Проявом цього він вважає результат висуванця Партії регіонів, глави районної держадміністрації Валерія Степанова – підтримка неповних 59 відсотків виборців, які взяли участь у голосуванні.

«Загалом вибори пройшли спокійно і без порушень, скарги до республіканської виборчої комісії не надходили», – зазначив Анатолій Могильов.

Водночас, керівник кримської парторганізації «Батьківщини», народний депутат України Андрій Сенченко вважає, що результати виборів, які пройшли цієї неділі, стали свідченням значного розчарування виборців партією влади, що проявилося у вкрай низькій їхній явці на виборчі дільниці – менше 41 відсотка. Разом з тим, опозиційний політик визнав, що переважна більшість тих, хто розчарувався у «регіоналах», досі не визначився, кому віддати свої голоси.

Висуванець «Батьківщини», редактор місцевої газети Андрій Мержев, який представляв Об’єднану опозицію, отримав небувалі для району 17 відсотків. Він відчутно випередив комуніста Віталія Ніколаєнка. Останній набрав трохи більше ніж 5 відсотків голосів, хоч йому прогнозували друге місце і значно кращий результат.

Представники Партії зелених і партії «Союз» набрали по 4 відсотки, що, на думку експертів, багато, як для цього району, де досі монопольно домінували «регіонали».

Перемога, що може стати невдачею

На чергових місцевих виборах восени 2010 року тут з великою перевагою переміг колишній спікер кримського парламенту, регіонал Анатолій Гриценко. Однак, за кілька місяців він був заарештований за підозрою у зловживанні владою.

20 березня нинішнього року суд у Запоріжжі засудив екс-спікера до двох років позбавлення волі з відтермінуванням на дворічний випробувальний термін і звільнив із-під варти в залі суду. Анатолій Гриценко не визнав себе винним у незаконній виплаті матеріальної допомоги і протиправній передачі комерційним структурам землі, яка належала військовому радгоспові. Разом з тим, він не оскаржував цього рішення суду.

Після засудження і складення згідно з чинним законодавством депутатських повноважень, екс-спікер ніде на публіці не з’являвся і від політичної діяльності відійшов. Водночас, місцеві журналісти підмітили, що у рідному селі Анатолія Гриценка Чистопілля впевнено переміг опозиційний кандидат, набравши у півтора раза голосів селян більше, аніж регіонал.

Деякі місцеві політологи назвали перевибори депутата кримського парламенту у Ленінському районі автономії «прообразом виборів до Верховної Ради України», натякаючи на безальтернативність майбутньої перемоги регіоналів. Втім, як вважає політичний аналітик Микола Семена, якщо Крим, як базовий регіон партії влади, восени дасть активність близько 40 відсотків, то підтримку у 40-50% у багатопартійному окрузі можна буде вважати невдачею.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG