Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан і США домовилися поновити постачання міжнародних сил в Афганістані


Ці пакистанські бензовози до минулого листопада возили пальне з порту Карачі до Афганістану. Тепер вони стоять, а їхня обслуга не має роботи
Ці пакистанські бензовози до минулого листопада возили пальне з порту Карачі до Афганістану. Тепер вони стоять, а їхня обслуга не має роботи
Пакистан підтвердив у вівторок пізно ввечері, що вирішив знову відкрити сухопутний шлях постачання міжнародних сил в Афганістані через пакистанську територію, який був перекритий із листопада минулого року.

Як заявив журналістам в Ісламабаді міністр інформації Пакистану Камар Заман Кейра, так вирішили на засіданні оборонного комітету при уряді.

На початку цієї зустрічі чільних урядовців і військових прем’єр-міністр Пакистану Раджа Первез Ашраф заявляв, що продовжувати перекривати цей шлях означає для його країни погіршувати відносини зі США й іншими країнами-учасницями багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані.

У Сполучених Штатах державний секретар Гілларі Клінтон ствердила раніше в вівторок, що Пакистан відкриє цей шлях. При цьому вона додала, що Вашингтон «шкодує» через загибель пакистанських військових у помилковому повітряному ударі американських військ зі складу міжнародних сил в Афганістані, внаслідок якого в листопаді минулого року загинули 24 пакистанські військові й після чого був перекритий той шлях.

Тим часом представники пакистанського відгалуження ісламістського руху «Талібан», який діє і в Афганістані, вже заявили, що нападатимуть на вантажівки, якими доставлятимуть вантажі для міжнародних сил, і вбиватимуть їхніх водіїв, якщо постачання до Афганістану таки буде поновлене.

Попередніми кількома днями тема відновлення постачань міжнародних сил в Афганістані через територію Пакистану стала предметом особливо активних обговорень між Вашингтоном і Ісламабадом. Зокрема, Клінтон обговорювала це питання з Ашрафом у телефонній розмові цими вихідними, тоді ж у Пакистані перебував для переговорів із посадовцями її заступник. Пакистанські засоби інформації також повідомляли, що й командувач міжнародних сил в Афганістані американський генерал Джон Аллен двічі протягом тижня обговорював це питання з цивільними і військовими керівниками Пакистану, але офіційно ні Ісламабад, ні Вашингтон не підтверджували цього.
XS
SM
MD
LG