Доступність посилання

ТОП новини

В Криму пройде марш на захист української мови


В суботу в Сімферополі пройде марш громадськості на захист української мови і проти закону Ківалова-Колісниченка, ухваленого Верховною Радою України 3 липня. Про це Радіо Свобода повідомив один з організаторів акції, голова громадської організації «Український дім» Андрій Щекун. Марш від будівлі Постійного представництва України в Криму до Верховної Ради автономії пройде під гаслом «За єдність України!» і без партійної символіки.

За словами Андрія Щекуна, понад 30 громадських і політичних організацій автономної республіки різко засудили ухвалення Закону про засади мовної політики, який, на їхню думку загрожує існуванню української мови і дестабілізує ситуацію в Україні.

Вони закликали спікера українського парламенту не підписувати цей документ, оскільки той був ухвалений з порушеннями регламенту і Конституції, а Президента Віктора Януковича – ветувати його, зазначив голова «Українського дому».

На думку Андрія Щекуна, запровадження цього закону легітимізує дискримінацію, якої зазнають у Криму україномовні громадяни і дозволить владі й далі порушувати їхні етнокультурні і мовні права уже на законній підставі.

Наступним кроком представники української громадськості мають намір звертатися до Верховного комісара ОБСЄ з прав національних меншин з проханням захистити українську меншину в Криму, повідомив Щекун.
XS
SM
MD
LG