Доступність посилання

ТОП новини

На «майдані» у Дніпропетровську почалась співана акція на захист мови


На площі біля Дніпропетровського театру опери та балету, де стартувала безстрокова акція на захист державної мови, у п’ятницю ввечері відбувається музично-поетичний марафон.

До понад сотні протестувальників – представників політичних партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Фронт змін», «Наша Україна», Української народної партії та інших – приєдналась творча інтелігенція міста.

Поети читають власні вірші та вірші українських класиків про мову, а відомий дніпропетровський рок-гурт «Вертеп» виконує пісні, присвячені мові, яким підспівують присутні – молодь і літні люди.

«Це все відбувається безкоштовно. Ми співаємо наші пісні – як авторські, так і вірші українських класиків, покладені нами на музику, так і гайдамацькі пісні. Прийшовши сюди, ми підтримуємо наших однодумців, висловлюємо нашу думку», – сказав Радіо Свобода Тимофій Хом’як, лідер гурту «Вертеп», одного із перших україномовних гуртів Дніпропетровська.

У перебігу акції також відбувається імпровізований референдум: усі охочі можуть вкинути «бюлетень» в одну із двох скриньок – «За мову» та «За язик».

У наметовому містечку також з’являються плакати з поетичними рядками про мову, дехто з поетів роздає аркуші з віршами на захист мови перехожим.

«Нас єднає мова, нас єднає Україна, нас єднає пам’ять про тих героїв, які полягли за Україну. Ми недаремно стоїмо на цьому майдані – ми маємо згуртуватись», – заявив голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

Організатори запевняють, що акція триватиме аж до майбутніх виборів, і щодня до неї долучатимуться нові учасники.
XS
SM
MD
LG