Доступність посилання

ТОП новини

«Сі Бриз-2012» без перешкод


Київ – Півтисячі вояків із 16 держав світу, а також два десятки кораблів та інша військова техніка будуть задіяні у міжнародних військово-морських навчаннях «Сі Бриз». Їхнє урочисте відкриття відбудеться 9 липня в Одесі. Коли Партія регіонів була в опозиції, проти цих навчань влаштовували акції протесту і регіонали, і представники інших політичних сил. Після приходу до влади Віктора Януковича «Сі Бриз» не скасували, а протести вщухли. Як заявив колишній міністр оборони України, народний депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук, такі навчання є корисними для українських Збройних Сил.

«Сі Бриз» проводять в Україні щорічно, починаючи з 1997 року, їхніми співорганізаторами є Україна та США. Крім того, серед учасників навчань будуть вояки Бельгії, Німеччини, Грузії, Ізраїлю, Канади, Португалії, Туреччини, Швеції та інших держав. Крім кораблів, на маневрах задіють 3 підводних човни, 7 літаків, 8 гелікоптерів та іншу сучасну військову техніку. Вояки тренуватимуться на полігонах Одещини і у північно-західній частині Чорного моря.

Як зазначає експерт Григорій Перепелиця, на ці миротворчі навчання завжди намагалися запросити всі чорноморські країни, зокрема, Росію. Але вона переважно не приймала запрошення, хоча, наприклад, 1998 року відразу три кораблі російського Чорноморського флоту взяли участь у «Сі Бриз». На цьогорічних навчаннях російських вояків не буде. На думку Григорія Перепелиці, східний сусід України розглядає «Сі Бриз» як певний виклик домінуванню Росії в регіоні. Водночас раніше активно виступали проти навчань українські політичні сили, які позиціонували себе як проросійські.

Партія регіонів 2006 року просто блокувала можливість навчань у Криму з відверто антиамериканськими, анти-натівськими гаслами
Григорій Перепелиця
«Демарші при заході кораблів в Севастополі та Одесі...І навіть Партія регіонів 2006 року просто блокувала можливість навчань у Криму з відверто антиамериканськими, анти-натівськими гаслами», – пригадує експерт.

Після приходу до влади Віктора Януковича навчання втратили своє політичне значення, констатує Григорій Перепелиця. Адже рівень відносин України зі США нинішня влада не визначає як стратегічне партнерство, хоча на словах це і декларує. А практичне значення «Сі Бриз» залишається. Президент Янукович, виключаючи у відносинах із НАТО та США військово-політичну складову, залишає натомість ті форми, які дозволяють підвищувати рівень професійної підготовки військовослужбовців, зауважив експерт.

«Ми не повинні бути в ізоляції»

Колишній міністр оборони України, народний депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук вважає «Сі Бриз» потрібними для українських вояків. Зокрема, на них тренують взаємодію у боротьбі з морським піратством. А щодо акцій протестів проти таких навчань у минулі роки, Олександр Кузьмук у коментарі Радіо Свобода зазначив, що зараз серед пересічних людей з'явилося усвідомлення користі «Сі Бриз».

Ми не повинні бути в ізоляції. Ми повинні брати участь і самі організовувати міжнародні конференції, зустрічі, навчання
Олександр Кузьмук
«Ми не повинні бути в ізоляції. Ми повинні брати участь і самі організовувати міжнародні конференції, зустрічі, навчання. Якраз і необхідно нам – удосконалювати свою майстерність, удосконалювати взаємодію», – каже Олександр Кузьмук.

Тим часом 14 липня на Львівщині мають початися міжнародні військові навчання «Рапід Трайдент», співорганізаторами яких також є Україна та США.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG