Доступність посилання

ТОП новини

Росіян непокоїть американський крейсер в українських водах


Американський крейсер «Монтерей»
Американський крейсер «Монтерей»

Київ – Міністерство закордонних справ Росії висловило стурбованість у зв'язку з появою в Чорному морі американського крейсера «Монтерей», який прибув для участі у спільних військових навчаннях «Сі бриз 2011» – у них беруть участь військові з понад десяти країн. В Україні вважають подібні заяви формою тиску і відзначають, що в Москві вже не вперше висловлюють невдоволення з приводу цих навчань.

Як наголошується в заяві російського МЗС, візит протиракетного крейсера «Монтерей» викликав у Москві декілька запитань. Зокрема, чому для візиту в такий чутливий регіон був обраний корабель саме з протиракетним озброєнням? З огляду на це, яка роль у сценарії «Сі бриз 2011» відводиться «Монтерею»? Адже під час навчань відпрацьовується антипіратська операція, мовиться в коментарі МЗС РФ.

Росія неодноразово висловлювала стурбованість у зв'язку з розгортанням у Європі американської системи протиракетної оборони (ПРО). Поява в безпосередній близькості від російських кордонів елементів ПРО сприймається Москвою, як загроза безпеці Російської федерації. Американська сторона неодноразово заявляла, що для таких тверджень немає підстав.

Протиракетний крейсер на протипіратських навчаннях

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко вважає подібні заяви російського МЗС формою тиску на Україну.

«Оскільки Україна є організатором навчань, то це є закидом і в нашу сторону, – зауважує він. – Але я вважаю, що не треба звертати на це увагу і проводити навчання так, як їх запланували. Хоче Росія – нехай бере участь у навчаннях і все бачить. Без проблем. Російську сторону також запрошували або бути активним учасником навчань, або бути спостерігачем».

Анатолій Гриценко переконаний, що протиракетне устаткування американського крейсера є доцільним у навчаннях, які мають антипіратську легенду.

«В операціях зі звільнення кораблів чи моряків від піратів беруть участь ті військові кораблі, які перебувають найближче. Якщо це буде корабель протиракетної оборони, він братиме участь», – каже голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Експерт з військових питань Сергій Згурець зазначає, що Росія не вперше висловлює своє невдоволення з приводу навчань «Сі бриз».

«Проведення з американцями навчань у Чорному морі росіяни вважають загрозою власним інтересам. Навіть якщо ця загроза сильно роздута. Крім того, агресивна реакція російської сторони відображає іншу тенденцію: американці і росіяни не можуть дійти згоди щодо створення системи ПРО в Європі», – каже експерт.

Американський крейсер як аргумент у газовій суперечці

Міжнародні навчання під егідою НАТО «Сі бриз» відбуваються в Україні з 1997 року. Перебуваючи в опозиції, Партія регіонів виступала проти подібних навчань і навіть організовувала акції протесту. Через це в 2006-му і в 2009 роках навчання «Сі бриз» були зірвані. Проте, отримавши владу, регіонали змінили своє ставлення до подібних навчань на значно прихильніше.

«Наскільки я розумію, Янукович та більшість його соратників при владі ставляться до Штатів з повагою, – каже політолог Володимир Фесенко. – Зокрема й тому, що вони розуміють: США найвпливовіша держава у світі. Янукович, попри деякі стереотипи, мовляв, він проросійська маріонетка, насправді сам хоче бути господарем у своїй країні і не хоче потрапляти в надмірну залежність від Росії».

А політолог Віктор Небоженко вважає, що Київ міг би використати факт візиту американського корабля в газових переговорах з Москвою, і радить Росії «ставитися до України, як до серйозного геополітичного сусіди, а не лише як до майданчика з реалізації своїх інтересів».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG