Доступність посилання

ТОП новини

Військові Єгипту вимагають дотримуватися Конституції щодо розпущеного парламенту


Прихильники президента Мохаммеда Мурсі вже почали святкувати в Каїрі його указ про відновлення парламенту
Прихильники президента Мохаммеда Мурсі вже почали святкувати в Каїрі його указ про відновлення парламенту
Вища рада Збройних сил Єгипту наголосила в понеділок в оприлюдненій заяві на «важливості дотримуватися Конституції у зв’язку з останніми подіями» після указу президента, який вирішив поновити повноваження розпущеного парламенту.

Заяву військового органу, який від скинення влади Хосні Мубарака в лютому минулого року й донедавна відігравав роль президента, а нині перебрав на себе законодавчі повноваження, оприлюднили по тому, як Вищий конституційний суд Єгипту підтвердив у понеділок своє рішення минулого місяця про нелегітимність парламенту й наголосив, що всі ухвали цього найвищого судового органу країни остаточні, не можуть бути оскаржені й мають виконуватися всіма державними інституціями.

Перед цим спікер нижньої палати розпущеного парламенту Єгипту Саад аль-Кататні вже оголосив у понеділок про скликання сесії на вівторок.

У неділю президент Мохаммед Мурсі видав указ, яким поновив повноваження розпущеного парламенту. За цим указом, розпущений склад законодавчого органу має діяти далі аж до виборів нового, які, в свою чергу, мають відбутися вже після схвалення нової Конституції Єгипту.

Минулого місяця Вищий конституційний суд Єгипту визнав нелегітимними весь обраний на початку року склад парламенту, в якому переважали ісламісти – і помірковані союзники Мурсі, і радикальні, – і вже ухвалені цим парламентом рішення, постановивши, що неконституційним є сам закон про вибори, за яким цей парламент обрали.

Тоді ж Вища рада Збройних сил Єгипту, яка керувала Єгиптом від відставки Хосні Мубарака, своїм власним конституційним декретом перебрала на себе законодавчі повноваження розпущеного парламенту, в тому числі й право призначити членів конституційної ради, яка має розробити новий Основний закон Єгипту.
XS
SM
MD
LG