Доступність посилання

ТОП новини

Розпущений парламент Єгипту зібрався на сесію


Сесія нижньої палати розпущеного парламенту Єгипту 10 липня 2012 року
Сесія нижньої палати розпущеного парламенту Єгипту 10 липня 2012 року
У Єгипті нижня палата розпущеного парламенту зібралася сьогодні на коротку сесію, яка протривала лише кілька хвилин.

Депутати схвалили подання до Вищого апеляційного суду, просячи пояснень, яким чином виконувати рішення Вищого конституційного суду минулого місяця про нелегітимність парламенту.

Сесія зібралася попри наполягання найвищого судового органу Єгипту і військової влади, що розпуск парламенту далі чинний.

Вища рада Збройних сил Єгипту наголосила вчора на «важливості дотримуватися Конституції у зв’язку з останніми подіями» після указу президента, який вирішив поновити повноваження розпущеного парламенту.

А Вищий конституційний суд підтвердив учора ж своє рішення минулого місяця про нелегітимність парламенту й наголосив, що всі його ухвали остаточні, не можуть бути оскаржені й мають виконуватися всіма державними інституціями.

Позавчора президент Єгипту Мохаммед Мурсі видав указ, яким поновив повноваження розпущеного парламенту. За цим указом, розпущений склад законодавчого органу має діяти далі аж до виборів нового, які, в свою чергу, мають відбутися вже після схвалення нової Конституції Єгипту.

Минулого місяця Вищий конституційний суд Єгипту визнав нелегітимними весь обраний на початку року склад парламенту, в якому переважали ісламісти – і помірковані союзники Мурсі, і радикальні, – і вже ухвалені цим парламентом рішення, постановивши, що неконституційним є сам закон про вибори, за яким цей парламент обрали.

Тоді ж Вища рада Збройних сил Єгипту, яка керувала Єгиптом від відставки Хосні Мубарака, на підставі цього рішення розпустила парламент і своїм власним конституційним декретом перебрала на себе законодавчі повноваження розпущеного парламенту, в тому числі й право призначити членів конституційної ради, яка має розробити новий Основний закон Єгипту.
XS
SM
MD
LG