Доступність посилання

ТОП новини

Про що Янукович говоритиме з Путіним у Криму?


Сімферополь – У Лівадійському палаці Ялти, що на Південному узбережжі Криму, 12 липня відбудеться зустріч президентів Віктора Януковича та Володимира Путіна. Фактично це перша повноцінна українсько-російська зустріч на найвищому рівні після повернення Путіна у травні нинішнього року до Кремля. Російський лідер прибуває в український Крим невдовзі після дня народження його колеги і в час, коли ще тривають роботи з подолання наслідків повені на Кубані.

У четвер опівдні в Ялті під головуванням Президента України Віктора Януковича та Президента Російської Федерації Володимира Путіна відбудеться п’яте засідання Українсько-Російської міждержавної комісії, – про це Радіо Свобода повідомила прес-секретар президента Януковича Дарка Чепак. За її словами, глави двох держав матимуть тривалу розмову тет-а-тет, а також розглянуть діяльність робочих органів Міждержавної комісії. Зокрема, йтиметься про економічне співробітництво, співпрацю з питань безпеки, перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

В офіційному повідомленні президентської прес-служби мовиться, що планується обговорити широке коло питань двосторонньої взаємодії, зокрема в торговельно-економічній, енергетичній, авіаційній, космічній сферах, атомній енергетиці, на гуманітарному напрямку. Крім того, значна увага приділятиметься подальшому розвитку міжрегіонального та прикордонного співробітництва.

Газ і ЄвразЕС?

Розглядатиметься, в тому числі, і газове питання. Причому, він (Президент - ред.) навіть зазначив, що можливо, навіть, більшість часу буде приділено, власне, цьому питанню
Дарка Чепак
Дарка Чепак уточнила, що газове питання таки буде ключовим. «Президент сказав, що, очевидно, що це питання буде розглядатися. Розглядатиметься, в тому числі, і газове питання. Причому, він навіть зазначив, що можливо, навіть, більшість часу буде приділено, власне, цьому питанню», – зазначила прес-секретар президента Януковича.

За офіційними повідомленнями, за результатами ялтинського засідання планується підписати низку двосторонніх документів. Речник МЗС України Олег Волошин напередодні уточнив, що таких угод планується 11, в тому числі – щодо демаркації кордону і делімітації в Азовському і Чорному морях.

Українська і російська преса пише, що під час зустрічі президентів росіяни, можливо, ставитимуть питання про передачу їм Кременчуцького нафтопереробного заводу, зниження цін на транзит аміаку з Тольятті на термінал в Одеському припортовому заводі, а також відновлення оборудки з продажу кримського пансіонату «Гліцинія» під резиденцію Путіна, яка була розірвана 2005 року. Втім, експерти прогнозують, що російський президент насамперед «протискуватиме» теми Митного союзу та ЄвразЕСу.

Тим часом кримські мас-медіа повідомляють, що ще в середу на дорогах Південного узбережжя Криму виникли великі автомобільні затори, через те, що міліція пропускала лише машини офіційних делегацій. На їхню зустріч кримський уряд спеціально виділив понад 140 тисяч бюджетних гривень – на хліб-сіль, квіти, каву і чай.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG