Доступність посилання

ТОП новини

За скільки купують виборців на Луганщині?


Луганськ – Дев’ять із десяти потенційних кандидатів у народні депутати на Луганщині намагаються підкупити електорат. Про це заявляють у Комітеті виборців України. Політики йдуть на такий крок під виглядом благодійництва, і до початку виборчої кампанії ці дії не є порушенням закону.

Луганка Надія отримала гроші від представників одного з кандидатів у народні депутати. Каже, що 50 гривень зайвими не будуть. При цьому йти на вибори жінка не планує.

«Нам сказали: беріть гроші, а робіть, як хочете. Ну, я взяла, але ніде і ні під чим не підписувалася. І ходити, чесно кажучи, нікуди не збираюся», – розповідає Надія.

На Луганщині методи «впливу» на виборців у політиків різноманітні: спонсорування дитячих свят, безкоштовне виписування ветеранам окулярів, роздавання продуктових наборів і навіть грошей.

«Соціальні ініціативи»

Самі ж потенційні кандидати та їхні помічники називають все це соціальними ініціативами.

У магазинах, які належать депутату Луганської міськради Володимиру Медянику, який нещодавно перейшов від комуністів до регіоналів, пенсіонерам на свята роздають пакети з продуктами.

Набір стандартний: горілка, ковбаса, сир та хліб. Володимир Медяник є одним із можливих кандидатів у народні депутати по 109 округу, який охоплює Краснодонський район Луганської області та Ленінський район Луганська. Помічниця депутата на запитання, чи був підкуп виборців, відповіла Радіо Свобода таким чином.

«Володимир Юрієвич не буде коментувати цієї ситуації, бо питання звучить некоректно. Це соціальна ініціатива Володимира Юрієвича, яку він проводить не перший рік», – запевнила помічниця.

Не «задобриш» – не виграєш

За словами голови обласного відділення КВУ Олексія Свєтікова, 90 відсотків луганських політиків, які прагнуть потрапити до Верховної Ради, зараз у той чи інший спосіб підкуповують виборців. 10 відсотків цього не роблять, бо для них із тих чи інших причин стадія виборчого процесу просто ще не настала, констатує Олексій Свєтіков. Однак закон політики не порушують, адже юридично вони ще не є кандидатами.

«Вони справді діють у рамках закону, – каже Свєтіков. – Тобто, вони зараз займаються благодійництвом, але з іншого боку, ми всі розуміємо, що у підсумку порушується один з основних стандартів чесних виборів – це свобода формування думки виборців».

Проте той, хто не «задобрює» електорат, виборів не виграє, переконаний Олексій Свєтіков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG