Доступність посилання

ТОП новини

Грищенко «лупає скалу» євроінтеграції


Брюссель – Участь у засіданні зі «Східного партнерства», підписання так званої «посиленої угоди про спрощення оформлення віз», двосторонні зустрічі з європейськими колегами – основні пункти порядку денного сьогоднішнього візиту до Брюсселя міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка. Поки представники України заявляють про розвиток євроінтеграції, експерти у Брюсселі звертають увагу на те, що Україна – не Білорусь, тож двосторонні контакти тривають.

Голова місії України при європейських установах Костянтин Єлісеєв, говорячи про зусилля на шляху євроінтеграції, які докладає Міністерство закордонних справ, порівнює цей процес із франковими каменярами, які попри труднощі «лупають гранітну скалу».

«Ключова мета приїзду міністра – участь у міністерському засіданні країн-членів ЄС та держав «Східного партнерства», – каже посол щодо сьогоднішніх зустрічей міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

«Планується і низка двосторонніх зустрічей із головами закордонних відомств, зокрема, кіпрського головування у ЄС, Данії та Бельгії, – розповідає Єлісеєв. – Відбудуться двосторонні переговори з комісаром із питань розширення та сусідства Штефаном Філе. Ми сподіваємося, що сьогодні буде підписана так звана «посилена угода про спрощений порядок видачі віз».

Згадана угода є підсумком дворічних переговорів щодо розширення категорій українців, яким надаватимуть візи до ЄС за спрощеною процедурою, пояснює посол. «Посилена угода» чітко встановлює терміни видачі віз, нормалізує процедуру діяльності посередників та фіксує максимальну плату за послуги – 30 євро. Крім того, тепер українцям гарантуватиметься отримання віз не лише у посередницьких центрах, але й у консульствах країн ЄС, – зауважує пан Єлісеєв.

Питання політичних свобод та демократії не зникли – експерт

Тим часом експерт з брюссельського Центру досліджень європейської політики Пйотр Мацей-Качинський, коментуючи приїзд до Брюсселя голови зовнішньополітичного відомства України, на тлі прохолоди, що наразі панує в українсько-європейських стосунках, каже, що Брюссель надішле Києву черговий сигнал.

«Дуже мало сталося змін в українсько-європейських відносинах, за винятком, хіба трішечки теплішої атмосфери, викликаної вдалим Євро-2012, – зауважує представник аналітичного центру. – Але питання політичних свобод та демократії з порядку денного не зникли. Втім, Україна – не Білорусь, тому контакти і переговори з нею досі актуальні. Канали та зв’язки між Брюсселем та Києвом зберігаються. Проведення зустрічі з українським міністром закордонних справ – це потужний сигнал, що Україну у Брюсселі як Білорусь не сприймають».

Від такого стратегічного партнера, як Київ, і вимагають більшої поваги до європейських цінностей та демократії, – додає брюссельський експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG