Доступність посилання

ТОП новини

Результати судмедекспертизи щодо Тимошенко трактують по-різному


Харків – «Судмедексперти не знайшли медичних протипоказань щодо здатності Юлії Тимошенко брати участь у заходах поза межами лікарні Укралізниці» – таку відповідь отримав суд Київського районного суду Харкова від фахівців обласного бюро судово-медичної експертизи. Натомість захист екс-прем’єра заявляє, що такий висновок не є чітким.

Ще наприкінці минулого місяця Київський районний суд Харкова, що розглядає справу про зловживання корпорації «Єдині енергетичні системи», постановив призначити колишньому Прем’єр-міністру України проведення судово-медичної експертизи щодо стану її здоров’я.

Оскільки Юлія Тимошенко відмовилася від огляду судово-медичними експертами, експертизу проводили шляхом вивчення медичної документації пацієнтки Тимошенко. Тепер державне обвинувачення вважає, що Юлію Тимошенко можна привозити до суду, а її захист навпаки наголошує, що судмедекспертиза не дала чіткої відповіді на питання, чи можна доставляти колишнього прем’єра на судові засідання.

І в понеділок скляна прозора клітка для обвинувачуваної була порожньою.

Головуючий суддя Київського районного суду Харкова Костянтин Садовський повідомив, що Юлія Тимошенко відмовилася приїжджати на засідання у зв’язку зі станом здоров’я. Він ознайомив учасників процесу з результатами комісійної медичної судмедекспертизи щодо стану здоров’я колишнього Прем’єр-міністра.

Костянтин Садовський процитував відповідний висновок судово-медичної експертизи, проведеної за медичною документацією Тимошенко: «Виявлені хворобливі зміни є хронічними, але не тяжкими і не загрожують життю Тимошенко. Відповідно до щоденних записів у картці, загальний стан здоров’я Тимошенко до теперішнього часу слід вважати стабільним, будь-яких загрозливих станів на теперішній час не зафіксовано».

За висновками експертизи, стан здоров’я Тимошенко не перешкоджає їй приймати усну та письмову інформацію й висловлювати свою позицію. Крім того, суддя, зачитуючи результати експертизи, наголосив, що судмедексперти не вбачають медичних протипоказань щодо здатності Тимошенко брати участь у заходах поза межами медичного закладу.

Тимошенко не може брати участь у судовому засіданні – захист

Результати висновків судмедекспертів держобвинувачення та захист трактують кожен на свій лад.

Прокурори висловили переконання, що є всі законні підстави на доставку Юлії Тимошенко до суду.

«Щодо результатів судово-медичної експертизи, яку було здійснено виключно на законних підставах, я хочу наголосити, що, згідно з нею, підсудна Тимошенко може брати участь у судових засіданнях», – висловила позицію держобвинувачення прокурор Марина Капінос.

А захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив що такий висновок судмедекспертів не дає чіткої відповіді на питання, чи може Тимошенко брати повноцінну участь у розгляді судової справи.

«Тому говорити про те, що є юридичні підстави, навіть враховуючи результати абсолютно сфальшованої експертизи щодо доставки Юлії Тимошенко за станом здоров’я на судове засідання… – таких підстав немає! Є абсолютно чітка позиція німецьких лікарів, які публічно висловились, що за станом здоров’я поки що, на жаль, Юлія Тимошенко не може брати участь у судовому засіданні», – наголосив Сергій Власенко.

Від сьогодні й до 31 липня учасники судового процесу мають можливість ознайомитися з трьома томами висновків судмедекспертизи. Наступне засідання призначене на останній день липня. А тим часом сама Юлія Тимошенко попросила лікарів посилити курс реабілітаційних процедур.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG