Доступність посилання

ТОП новини

Із кандидатами розберуться по-ЧЕСНОму


Київ – Лише троє депутатів із чинних 449 відповідають критеріям доброчесності. Про це йшлося на презентації громадянського руху «Чесно», яка відбулася сьогодні в Києві. Депутати з різних політичних сил, що були присутні на презентації, схвально охарактеризували ініціативу, проте висловили деякі зауваження щодо її реалізації. А політтехнологи зазначають: для того щоб депутати відповідали критеріям доброчинності, необхідно, щоб цього від них зажадали виборці.

Майже кожен народний обранець порушує шість принципів доброчесності, причому одразу по кількох параметрах. Йдеться про особисте голосування, сумлінне відвідування пленарних засідань та засідань комітетів, корупційність, прозорість доходів та витрат, незмінність політичної позиції та дотримання прав і свобод людини. Зокрема, 349 депутатів мають непрозорі доходи та витрати, 198 причетні до корупційних дій, а 49 – змінили свою політичну позицію.

За даними дослідження «Чесно», похвалитися тим, що не порушили жодного з критеріїв можуть лише три парламентарі: бютівець Олекса Гудима, віце-спікер Микола Томенко та нашоукраїнець Володимир Лановий, який став депутатом лише у червні цього року. Ще 17 депутатів порушили лише один критерій. Здебільшого це опозиціонери, депутати з фракцій більшості тут – у меншості.

Доброчесність допоможе хитрим і гнучким?

Задекларована мета руху «Чесно» – активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Тож, головна мета «Чесно» – очищення не теперішньої, а майбутньої Верховної Ради, яку обиратимуть восени цього року. Тож, за критеріями доброчесності відстежуватимуть кандидатів у депутати. Причому, представники провідних політичних сил, які були присутні на презентації, запевнили, що співпрацюватимуть із рухом «Чесно».

Щоправда, депутат-нашоукраїнець Олесь Доній вважає, що добре задекларовані наміри вдалося реалізувати не найкращим чином.

«Коли я бачу, що 30 депутатів голосували нібито лише своєю карткою і не передавали її нікому – то це брехня. Я відповідаю за свої слова. Але з невідомих причин вони опрацювали відповідний критерій лише за останню сесію. І ті люди, які вели себе по-різному, перебуваючи у владі і в опозиції, тепер по критеріях проходять! Очевидно, це маніпуляція, але з якою метою?.. Потрапляє під сумнів дуже добра ідея. Тоді замість просування чесних людей кампанія просуватиме більш гнучких і хитрих», – заявляє Олесь Доній.

«Чесно» – майже «проти всіх»?

Між тим, присутній на презентації високопосадовий працівник одного з опозиційних штабів у неофіційному коментарі зазначив, що зараз подібні ініціативи сприяють радше владі, яка намагається довести, що опозиція нічим не краща за неї. А для виборців влади критерії доброчесноті неактуальні. Тому подібну ініціативу він назвав осучасненням позиції «проти всіх», яка допомогла Віктору Януковичу перемогти на президентських виборах.
Більшість виборців голосує не головою, а серцем, керуючись якимись емоційними мотивами
Олексій Голобуцький

Між тим, політтехнолог Олексій Голобуцький, коментуючи щирість намірів політиків боротися за доброчесність, зазначає, що для цього потрібно, щоб подібна ідея стала популярною серед великої кількості виборців. Наразі ж, за його словами, «більшість виборців голосує не головою, а серцем, керуючись якимись емоційними мотивами». Проте політтехнолог вважає, що рух «Чесно» запропонував дієві критерії, якими варто послуговуватися при виборі кандидата.

Між тим, соціолог Ірина Бекешкіна зазначає, що зараз у громадян найгірше ставлення до Верховної Ради за всі роки після 1994-го.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG