Доступність посилання

ТОП новини

Наступ на геїв здійснюють в Україні (світова преса)


Західні оглядачі стурбовані українським законопроектом, який загрожує суворим покаранням, аж до п’ятирічного тюремного ув’язнення, за «позитивне» висвітлення сексуальних меншин. Російські газети пишуть про те, що суди над екс-прем’єром Юлією Тимошенко можуть затягнутися до наступних президентських виборів в Україні. Видання повідомляють і про прощання українців із відомим актором Богданом Ступкою. На шпальтах європейських ЗМІ також обговорюють амбіції Одеського кінофестивалю стати Каннами Східної Європи.

Газета International Herald Tribune на шпальтах свого європейського видання інформує про наміри в Україні посилити покарання за «пропаганду гомосексуалізму». Один із шести авторів законопроекту, Павло Унгурян, заявляє, що визнання прав геїв на Заході свідчить не про «еволюцію, а про деградацію». Захисники прав сексуальних меншин називають такий законопроект поверненням до Середньовіччя, а представники ООН попереджають, що це дискримінація за підтримки держави. Віктор Янукович не висловлювався з приводу ініціативи, але те, що його представник у Верховній Раді Юрій Мірошниченко підтримує документ є ознакою, що Президент також займає таку позицію, вважають західні оглядачі. Для них нетерпимість до сексуальних меншин є підставою порушити ширше питання про толерантність в Україні, яка заявляє про наміри бути у Європейському Союзі.

Російська «Независимая газета» пише, що суди над Юлією Тимошенко можуть затягнутися. Інтрига полягає в тому, що якщо київський суд скасує вирок екс-прем’єру в газовій справі, то це дасть підстави за давністю скасувати і звинувачення про її зловживання на посаді керівника корпорації ЄЕСУ. Питання в тому, вердикт якого суду з’явиться раніше, зауважує російська газета. Видання наводить думку українських політологів, які вважають, що владі зручніше форсувати розгляд другої карної справи проти Тимошенко, щоб вона залишалася за ґратами і під час передвиборної кампанії на президентську посаду 2015 року.

Російські видання повідомляють про прощання українців у вівторок з легендарним актором Богданом Ступкою, якого називають рідним і для Росії. Газета «Труд» пише, що свої етапні кіноролі – у фільмах «Водій для Віри», «Схід-Захід», «Тарас Бульба» – Ступка зіграв у співпраці саме з російськими майстрами екрану.

«Замінити його неможливо», – зауважує Михайло Швидкой, спецпредставник президента Росії з міжнародного культурного співробітництва. Він згадує, як міг всю ніч обговорювати зі Ступкою питання української і російської культури, що одного разу навіть не змогли записати вранці драму на радіо, бо так виговорилися.

Польська Gazeta Wyborcza зауважує, що у Польщі Богдан Ступка став відомим за роль Богдана Хмельницького у фільмі «Вогнем і мечем» Єжи Гоффмана. Він грав так, що не образив національних почуттів ні поляків, ні українців. Ступку навіть нагородили офіцерським Хрестом за заслуги Республіки Польща, зазначає польське видання.

Чеське видання IHNED.cz пише про амбіції Вікторії Тігіпко якнайшвидше перетворити Одеський кінофестиваль на центр кінобізнесу в Україні і Канни Східної Європи. Не треба боятися порівняння з французькою Рів’єрою, якщо в ці дні оцінювати фірми і стиль у місті на березі Чорного моря в країні, на вулицях якої далі видно зубожіння, зауважує автор статті. Чеське видання зазначає, що одеський кінофорум затіняє набагато старший український фестиваль «Молодість», що має набагато менший бюджет і меншу підтримку держави. IHNED.cz пише, що Вікторії Тігіпко, дружині віце-прем’єра Сергія Тігіпка, не бракує ні таланту для бізнесу, ні можливостей використовувати політичні зв’язки. Тому варто прислухатися до її заяв про те, що Україна є одним із великих європейських кіноринків, з іще не реалізованим «величезним потенціалом».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG