Доступність посилання

ТОП новини

«Чим менше зростає світ, тим менше зростає Україна» – експерт ЄБРР


Лондон – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) стверджує, що фінансово-економічна криза єврозони негативно впливає на країни Східної Європи і зокрема на російську економіку. ЄБРР був змушений переглянути власний прогноз для економік регіону і понизив показники економічного зростання на цей рік.

Ще кілька місяців тому Європейський банк реконструкції та розвитку сподівався, що Східна Європа, хоч і відчує на собі прохолоду єврозони, проте зростатиме досить непогано. У травні фахівці банку передбачали, що, наприклад, у країнах колишнього Радянського Союзу середній показник 2012 року становитиме 3,1 відсотка, але оприлюднили новий прогноз і цей індикатор знизили до 2,7 відсотка.

Головний економіст ЄБРР Ерік Берґлоф, коментуючи нові дані, назвав вирішальним негативним чинником проблеми єврозони.

«Вже тривалий час ми були стурбовані впливом кризи у єврозоні на наш регіон. Тепер ми бачимо, що вона зачіпає не лише Центральну Європу і Півдeнно-Східну Європу. Вона поширюється також далі на схід до Росії та Середньої Азії. Нас це дуже турбує», – сказав економіст.

Україна – циклічний експортер

ЄБРР називає Україну і Молдову країнами, економіки яких найтісніше пов’язані з ЄС і тому зазнають відчутного впливу.

Але, як пояснює економіст ЄБРР Олександр Пивоварський, прогноз річного росту ВВП для України економісти банку – у порівнянні з травневим – не змінювали і залишили його на рівні 2,5 відсотків.

«Деякі вважали, що ми були дуже консервативними ще тоді на початку року. У нас були дебати. Дехто прогнозував більше зростання для України. Але було зрозуміло, що Україна була дуже залежна і не лише просто від торгівлі з єврозоною, але й частково й через те, що, коли у Європі скорочується ВВП, тоді взагалі і увесь світ страждає, і експорт в інші регіони з України знижується. Наприклад, до Китаю, бо Україна – циклічний експортер: чим менше зростає світ, тим менше зростає Україна», – пояснив економіст в інтерв’ю Радіо Свобода.

Прогноз економічного зростання лише для самої Росії знизили на понад відсоток – із 4,2 до 3,1 відсотка.

Окремою проблемою для Росії та інших країн, які експортують енергоносії та сировину, є падіння цін на метал, нафту й інші корисні копалини.

Деякі найбідніші країни і далі зростатимуть швидкими темпами. На чолі списку ЄБРР – Монголія з показником 14 відсотків. Далі Туркменистан – 10 відсотків і Узбекистан із Казахстаном – по 5 відсотків.

Несподівано високий показник економічного зростання прогнозують Білорусі – 4,5 відсотки унаслідок, як стверджує ЄБРР стабілізації після глибокої платіжної кризи і завдяки відносно дешевим кредитам із Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG