Доступність посилання

ТОП новини

Чи створить Віктор Янукович мовну комісію?


Київ – Президент Віктор Янукович пообіцяв створити мовну комісію, яка працюватиме над поліпшенням Закону «Про засади державної мовної політики». Про це Радіо Свобода повідомив перший Gрезидент України Леонід Кравчук. Про те, що мовний закон будуть переглядати, говорять і в провладній більшості. Але опозиція не вірить, що влада змінить своє ставлення до мовного питання.

Перший Президент України Леонід Кравчук запропонував нинішньому главі держави Віктору Януковичу змінити скандальний «мовний закон», щоб не було конфронтації і розколу в суспільстві. Свої пропозиції Кравчук виклав у відповідному листі. Янукович прочитав його і сказав, що створить комісію, яка буде працювати над цими змінами. Але коли саме це відбудеться, за словами Леоніда Кравчука, невідомо.

«Він сказав, що буде створена комісія і будуть там працювати професіонали. І він вважає також, що треба над цим законом попрацювати серйозно, і що він буде дотримуватися порядку того і мовної хартії, і потреб українського суспільства. А деталей: хто в комісії і хто голова, я не знаю», – розповів Леонід Кравчук.

«Мовний закон» вимагає суттєвого доопрацювання – радник Президента

Одному з ініціаторів Закону «Про засади державної мовної політики», народному депутату від Партії регіонів Вадиму Колесніченку про створення комісії наразі нічого невідомо.

«Пан Кравчук може казати все, що завгодно. Але ми на зустрічі з Президентом спілкувалися і він повідомив, що після того, як законопроект прийде до нього, він надасть його експертній групі, щоб його оцінили: чи відповідає він питанням захисту прав людини, європейським зобов’язанням і Конституції України – і після того буде ухвалювати рішення про підписання цього законопроекту», – зазначив Вадим Колесніченко.

Нічого невідомо про створення комісії й раднику Президента України, керівнику Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марині Ставнійчук. Проте вона впевнена, що «мовний закон» в нинішній редакції, який Верховна Рада ухвалила, вимагає суттєвого доопрацювання, якщо, додає Ставнійчук, взагалі говорити про необхідність ухвалення цього закону і підписання його Президентом України.

«У будь-якому разі питання щодо вирішення мов і відповідно прийняття законів у парламенті має відбуватися у визначений Конституцією спосіб, це з правової точки зору, – каже Марина Ставнійчук. – З політичної, з суспільної, з моральної з етичної, питання визначення статусу мов має бути виключно предметом суспільного договору, суспільно-політичного консенсусу».

Доній: переваги для Партії регіонів – це втрати для Януковича

Натомість народний депутат від НУНС Олесь Доній сумнівається, що влада змінить своє ставлення до мовного питання. Крім того, каже він, через мовний закон Ківалова-Колесніченка радники Партії регіонів і радники особисто Віктора Януковича можуть посваритися.

«З точки зору парламентської компанії, Партії регіонів вигідно мобілізувати російсько-націоналістичне ядро, бо це кістяк їхнього електорату, тому їм потрібно посилювати наступ на українську мову. З точки зору президентського рейтингу, якщо Янукович хоче ще не обиратися в парламенті, а йти на вибори по всеукраїнському округу, то цілком очевидно, що те, що вбачається перевагами для Партії регіонів, то є аналогічні втрати для особисто Віктора Януковича, тому що це унеможливлює його шанси виглядати батьком всієї нації», – сказав Олесь Доній.

Проте все ще залишається питанням, коли запрацює мовна робоча група і хто ввійде до її складу.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG