Доступність посилання

ТОП новини

Десятиліття Скнилівської трагедії


Львів – Цього дня минає десять років Скнилівській трагедії у Львові. 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському військовому летовищі на глядачів упав винищувач СУ-27. Під його уламками загинули 77 людей, з них 28 – діти. Понад 200 осіб були поранені, десятки залишились інвалідами. Півтисячі людей визнані потерпілими внаслідок Скнилівської трагедії. До сьогодні вони домагаються справедливого розслідування причин катастрофи і матеріальних компенсацій.

Традиційно потерпілі, їхні рідні, взагалі ті, хто пам’ятає Скнилівську трагедію, приходять помолитися до каплички, встановленої поруч із летовищем. А потім кладуть квіти і запалюють свічки на місці падіння СУ-27 і на могилах своїх рідних.

Львів’янин Стефан Козак десять років тому втратив сина, а після цього померла і його дружина, не витримавши переживань. Донині чоловік, як і інші потерпілі, не знає, що стало причиною падіння літака. Стефан Козак каже, що це – безвідповідальність тих, хто організовував авіашоу, вина держави, яка не дбає про безпеку своїх громадян. На думку деяких експертів, якби пілоти не катапультувались, то могли б відвести літак від натовпу людей.

«Належної компенсації суди забезпечити не могли»

Суд же розділив справу щодо Скнилівської трагедії на дві. По одній проходили високі генеральські чини, а по другій – їхні підлеглі. Генералів суд виправдав, пілот Юрій Єгоров відбув менш ніж половину терміну. Сьогодні за ґратами перебуває одна людина – пілот Володимр Топонар.

За оцінками потерпілих і на думку їхнього адвоката Світлани Хилюк, українські суди дуже непрозоро призначали матеріальну допомогу для потерпілих. А тому люди шукають справедливості у Європейському суді з прав людини.

«Належної компенсації суди забезпечити не могли, тому 123 особи звернулись до Європейського суду з прав людини, з надією знайти справедливість», – каже Світлана Хилюк.

Адвокат навела приклад, коли за тяжкі травми, внаслідок яких людина стала інвалідом, вона отримала 10 тисяч гривень компенсації, а інша особа з середніми травмами – 250 тисяч гривень.

Цього року Європейський суд з прав людини розділив одну справу заявників проти держави Україна на тридцять, відповідно кількості родин, які виступили заявниками, зазначив координатора громадської організації «Гармонія та порядок» Дмитро Гудима. Він вважає, що Україна порушила право людей на справедливий розгляд справ незалежним судом, а також порушила право на життя громадян держави, які загинули чи зазнали тілесних ушкоджень під час авіашоу на Скнилівському летовищі.

За прогнозом Дмитра Гудими, Європейський суд з прав людини вже за рік ухвалить позитивне рішення у справі потерпілих внаслідок Скнилівської трагедії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG