Доступність посилання

ТОП новини

Позачергова сесія: Литвина – лякають, Мартинюка – обливають


Акція протесту опозиційних сил під стінами парламенту у Києві, 30 липня 2012 року
Акція протесту опозиційних сил під стінами парламенту у Києві, 30 липня 2012 року
Київ – На позачерговому засіданні Верховної Ради парламентська більшість відмовилися скасувати закон про засади державної мовної політики, який значно розширює сферу вжитку російської мови. Тепер, стверджують депутати-регіонали, спікер Володимир Литвин, відставку якого парламент відхилив, повинен передати ухвалений закон на підпис Президентові. Натомість депутати ухвалили зміни до держбюджету та ратифікували угоду про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Депутати-опозиціонери здебільшого проігнорували позачергову сесію, а лідер Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк назвав її незаконною.

Аргументуючи необхідність скасувати закон про засади державної мовної політики, депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін наполягав на тому, що його ухвалили із численними порушеннями.

«Цей законопроект містить у собі колосальні ризики балканізації і лоскутизації України. Верховна Рада має розглянути закон про засади державної мовної політики відповідно до закону про регламент, Конституції і розглянути усі поправки», – наголошує Юрій Кармазін.

Натомість перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов зазначив, що це опозиція намагається позбавити більшість можливості ухвалювати закони. За його словами, цей закон, «навпаки, консолідує націю, оскільки одна держава мова – українська, а з іншого боку – він дає можливість комфортно себе почувати людям багатьох національностей у великій українській сім’ї».

Регіонали лякають Литвина відповідальністю

Відтак жоден із законопроектів, спрямованих на перегляд мовного закону не був підтриманий необхідної кількістю голосів. Відтепер Володимир Литвин мусить надіслати законопроект на підпис Президентові, стверджують депутати-регіонали.
Якщо він не підпише, то порушить закон
Олександр Єфремов

«Якщо він не підпише, то порушить закон. Порушивши закон, він потрапляє під відповідальність як посадова особа, яка свідомо порушує закон», – наголошує голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Натомість колишній віце-спікер, вчений, правник Віктор Мусіяка вважає, що у Володимира Литвина залишається поле для маневру.

«Він подав у відставку, а депутати за це не проголосували, – зазначає Віктор Мусіяка. – Людина заявила про своє небажання перебувати на посаді. Тож, його ніхто не може заставити».

Зміни до бюджету пройшли під обливання

Також бурхливі суперечки виникли під час розгляду законопроекту про зміни до держбюджету. Перший віце-спікер Адам Мартинюк, який головував на засіданні, навіть плеснув водою в заступника голови бюджетного комітету позафракційного Олега Ляшка, який емоційно сперечався із головуючим і облив першого віце-спікера чаєм.

Менш бурхливо сперечалися щодо ратифікації угоди про зону вільної торгівлі країн СНД. Представляючи законопроект, прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що «формування договірної бази, яка дозволить забезпечити і, найголовніше, активізувати подальше зростання обсягів взаємної торгівлі, створить сприятливі умови для вільного руху товарів українських товаровиробників».

Натомість перший заступник голови парламентського комітету в закордонних справах позафракційний Тарас Чорновіл зауважив, що комітет дійшов іншого висновку.
Додатки, які передбачають виключення і обмеження, для України носять достатньо критичний і серйозний характер
Тарас Чорновіл

«Не прораховані ризики і втрати, – зазначив він. – Супровідні документи містять тільки позитиви. Всі розуміють, що такі угоди завжди компенсуються позитивами і негативами. Негативи приховані, що вже викликає певні сумніви. Додатки, які передбачають винятки і обмеження, для України носять достатньо критичний і серйозний характер».

Утім, законопроект був ухвалений, хоча, як визнали згодом представники більшості, товарів, які виключені зі списку вільної торгівлі, в угоді забагато.

Наступного разу депутати мають зібратися на засідання 4 вересня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG