Доступність посилання

ТОП новини

Путін в олімпійському Лондоні продемонстрував «дипломатію дзюдо»


Володимир Путін вітає російського дзюдаїста Тагіра Хайбулаєва з перемогою, Лондон, 2 липня 2012 року
Володимир Путін вітає російського дзюдаїста Тагіра Хайбулаєва з перемогою, Лондон, 2 липня 2012 року
Прага – У четвер до британської столиці вперше за 9 років прибув російський президент Володимир Путін. І не лише подивитися на участь у змаганнях на Олімпіаді своїх, російських, дзюдоїстів, а й обговорити політичні проблеми, включно зі становищем у Сирії. У Лондоні Путіну невелика група демонстрантів нагадала і про внутрішні проблеми Росії, такі як суд над гуртом Pussy Riot в Москві, який обурює багатьох британців. Тим часом Олімпіада у британській столиці живе бурхливим і суперечливим спортивним життям, яке вибухає і скандалами на кшталт «піддавків» китайських бадмінтоністок , і раптовими поразками сильних українських атлетів.

Дискваліфіковані на Олімпіаді в Лондоні китайські бадмінтоністки у четвер публічно вибачалися за неспортивну поведінку. Їх звинувачують у тому, що вони грали не на повну силу під час матчів групового турніру і намагалися програти, щоб отримати зручніших суперників у наступних іграх. Одна із гравців збірної Китаю, Юй Ян, у четвер оголосила, що покидає цей спорт, зауваживши про «безжальне руйнування мрій», яке вона виношувала на змаганнях.

Тренер олімпійської команди бадмінтоністок Китаю Лі Юнбо вибачився за цей інцидент по телебаченню Китаю. «Як головний тренер, я повинен вибачитися перед китайськими любителями бадмінтону і китайськими глядачами. Китайські гравці не змогли дотриматися прекрасної традиції і змагального духу китайської національної команди», – заявив Лі.

Окрім китайських спортсменок, були покарані дискваліфікацією і четверо спортсменів із Південної Кореї та двоє з Індонезії.

Президент Росії вдається до «дипломатії дзюдо»

У четвер у Лондоні президент Росії Володимир Путін разом із британським прем’єром Дейвідом Камероном відвідав фінали Олімпіади з боротьби дзюдо, чорним поясом з якого володіє Путін. Мер Лондона Боріс Джонсон навіть висловив сподівання, що Володимир Путін продемонструє в олімпійському залі з боротьби свою спортивну форму і чорний пояс, перед тим як подивитися на виступи російських атлетів Тагіра Хайбулаєва та Віри Москалюк. Хоча після зустрічі лідерів двох країн Дейвід Камерон одразу ж сказав, що вони з Путіним не будуть змагатися на татамі.
Президент Росії Володимир Путін разом із британським прем’єром Дейвідом Камероном відвідав фінали Олімпіади з боротьби дзюдо
Президент Росії Володимир Путін разом із британським прем’єром Дейвідом Камероном відвідав фінали Олімпіади з боротьби дзюдо
​«Я з великим задоволенням запросив пана президента Путіна до Олімпійського селища, де ми будемо спостерігати за фіналом із дзюдо. Але попереджаю, що ми будемо лише глядачами, а не учасниками», – пожартував Камерон.

Аналітики прогнозували, що глава Кремля буде в умовному чорному поясі дзюдоїста демонструвати перед Дейвідом Камероном свою твердість щодо продовження «переговорного процесу» в Сирії, коли Захід, навпаки, закликає до швидшої відставки режиму президента Башара Асада.

Але відразу ж після переговорів з британським прем’єром Володимир Путін сказав, що стосовно Сирії у них виявилося багато спільного в оцінках ситуації.

«Ми домовилися про те, що будемо разом шукати шляхи вирішення цієї проблеми і дамо додатковий імпульс нашим міністерствам у закордонних справах для спільної роботи і пошуку прийнятних рішень», – наголосив глава Кремля.

Зранку цього ж дня були помічені демонстранти перед посольством Росії в Лондоні з гаслами «Ганьба Путіну», «Росія буде вільною»… Спостерігачі вважають, що Лондон зустрів Путіна багатьма неприємними для нього питаннями. Група британських музикантів, включно з Пітом Тоуншендом і популярною групою Pet Shop Boys вже закликали Путіна напередодні дати можливість справедливо завершитися «абсурдному», на їхню думку, судовому процесові над трьома членами російської панк-групи Pussy Riot, яким за антипутінську композицію в соборі Христа-Спасителя в Москві загрожує нині 7 років в’язниці.

Спостерігачі зауважують, як цитує агентство Reuters, що «силове шоу Путіна в Лондоні може бути, зокрема, націлене на домашню аудиторію в Москві, де глава Кремля зміцнив свою антизахідну риторику у відповідь на хвилю антиурядових протестів».

Українські спортсмени продовжують важку боротьбу за медалі

Тим часом на Олімпійських іграх у четвер українська олімпійська надія, боксер Василь Ломаченко, легко вийшов у наступне коло на шляху до фіналу.

А український дзюдоїст у вазі до 100 кілограмів Артем Блошенко, який мав шанси на медаль, у четвер раптом розгубився, коли суддя його поєдинку з корейським бійцем раптом видалив із залу тренера Артема, нібито за надмірні підказки, і Блошенко відразу ж проґавив раптову атаку противника, хоча до цього упевнено вів у рахунку.

У плаванні у четвер продовжували боротьбу у півфіналах із плавання Андрій Говоров та Дарина Зевіна.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG