Доступність посилання

ТОП новини

Влада Білорусі стверджує, що не видворяла посла Швеції


Прес-секретар МЗС Білорусі Андрій Савіних
Прес-секретар МЗС Білорусі Андрій Савіних
Офіційний Мінськ стверджує, що посла Швеції Стефана Ерікссона не видворяли з країни.

«Було ухвалене рішення не продовжувати його акредитацію», – заявили в білоруському міністерстві закордонних справ. У відомстві зазначили, що «пан Ерікссон працював у Мінську близько 7 років. Це довгий термін. Вся його діяльність була спрямована не на зміцнення білорусько-шведських відносин, а на їх руйнування».

Прес-секретар МЗС Білорусі Андрій Савіних також сказав, що Мінськ готовий до діалогу зі Стокгольмом лише в тому випадку, якщо Швеція «не буде прагнути до загострення».

Про висилку з Мінська шведського посла написав раніше в п’ятницю в Twitter міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, зазначивши, що дипломата вислали за те, що він «дуже активно заявляв про необхідність дотримання прав людини».

У п’ятницю ввечері верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон оприлюднила заяву з приводу ситуації.

«Я з великою стурбованістю отримала повідомлення з Мінська і Стокгольма про те, що білоруська влада вирішила видворити шведського посла Стефана Ерікссона. Це рішення суперечить нормам відносин між країнами. Євросоюз і Швеція є прихильниками модернізації Білорусі та розширення європейських цінностей у напрямку демократії, прав людини і верховенства закону. Це питання буде обговорюватися в Комітеті політики і безпеки в Брюсселі, в тому числі на тему відповідних заходів з боку ЄС», – мовиться в заяві Катрін Аштон.
XS
SM
MD
LG