Доступність посилання

ТОП новини

Низький урожай – ризик банкрутства та інфляції


Київ – Низький через посуху врожай зернових в Україні призвів до зменшення експорту зерна. Це, на думку фахівців, може викликати хвилю банкрутств у сільському господарстві, подорожчання продуктів та інфляцію. Натомість в уряді упевнені, що Україна зможе експортувати стільки, скільки планувала, і дефіциту всередині країни це не викличе.

Через посушливе літо фермери південних, центральних та східних регіонів України втратили частину зернових культур. Про це повідомляють у Міністерстві аграрної політики. Через це міжнародний агрохолдинг «Кернел» знизив прогноз щодо цьогорічного українського врожаю на одну п’яту – до 45, 5 мільйонів тонн. На полях залишаються кукурудза, гречка та інші пізні культури, які теж потерпають від спеки, кажуть фермери. Ціни на продовольство у світі продовжують зростати, однак за останній місяць Україна експортувала удвічі менше зернових, ніж планувала – близько мільйона тонн.

Аграрії можуть зазнати збитків через зменшення врожаю, попри досить високі ціни на зерно, вважає віце-президент Союзу сільськогосподарських кооперативів України Віталій Львов.

Заплановані 47 мільйонів тонн зібрати не реально, матимемо 40 мільйонів, а то й менше. Якість пшениці пристойна, ціна
досить висока, але вона не набагато вища від собівартості
Віталій Львов
«Я зараз багато їжджу Україною. І вважаю, що заплановані 47 мільйонів тонн зібрати не реально, матимемо 40 мільйонів, а то й менше. Якість пшениці пристойна, ціна досить висока, але вона не набагато вища від собівартості. Господарства, де врожай нижчий, мають вищу собівартість зернових і працюють на межі рентабельності», – говорить агровиробник.

Саме недорід, на думку аграрія, є головною причиною зменшення експорту зерна. За його словами, напередодні виборів уряд не піде на додаткові заходи для його стримування.

Аграрії не експортують, бо чекають кращих цін – експерт

Через втрати врожаю частина українських агровиробників можуть збанкрутувати, вважає експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. Що ж до зменшення експорту, вона називає інші причини цього.

Експорт зменшився тому, що минулорічні покупці зерна, країни Африки, цього року мають добрий урожай на своїх полях, а українські виробники зернових, зі свого боку, очікують вигідніших цін
Марія Колесник
«Обмежень на експорт на рівні держави немає. Є намагання змусити фермерів у регіонах продавати зерно до регіональних резервів. Але експорт зменшився тому, що минулорічні покупці зерна, країни Африки, цього року мають добрий урожай на своїх полях, а українські виробники зернових, зі свого боку, очікують вигідніших цін», – пояснює експерт.

Уряд не планує зменшувати обсяг експорту зерна: за рік Україна зможе продати за кордон 22 мільйони тонн, заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. До падіння експорту призвели суто зовнішні чинники, вважає Микола Присяжнюк.

Зменшення викликав не брак зерна в Україні, а те, що зовнішні споживачі через зростання світових цін призупинилися
Микола Присяжнюк
«Зменшення викликав не брак зерна в Україні, а те, що зовнішні споживачі через зростання світових цін призупинилися, щоб проаналізувати ринок», – наголосив міністр.

Менший урожай зерна, ніж торік, може викликати суттєву інфляцію восени, вважають економісти, серед яких і експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Попри це, на його думку, уряд не буде стримувати ціни на продовольство шляхом зменшення експорту, щоб не погіршити ставлення аграріїв до влади напередодні виборів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG