Доступність посилання

ТОП новини

Мажоритарники впевнені в дієвості підкупу виборців – експерти


Відкриття нового дитячого майданчика, збудованого коштом Благодійного фонду Олеся Довгого та Катерини Горіної
Відкриття нового дитячого майданчика, збудованого коштом Благодійного фонду Олеся Довгого та Катерини Горіної
Київ – Від 200 до 500 тисяч доларів – стільки потрібно кандидату-мажоритарнику, щоб перемогти у своєму окрузі. І немала частка цих коштів піде саме на прямий підкуп виборців, стверджують політтехнологи. Юристи ж говорять, що довести це практично неможливо.

Киянка Юлія Миколаївна живе у Дніпровському районі Києва. Їй уже пропонували подарунки від кандидатів у депутати.

«Роздавали всім пенсіонерам тонометри (для вимірювання тиску), на пакеті було написано, що вони від Олеся Довгого. Також на всій Русанівці побудували нові дитячі майданчики, написано, що коштом Благодійного фонду Олеся Довгого та Катерини Горіної», – розповідає жінка.

Типовий кандидат-мажоритарник

Типовий кандидат-мажоритарник – це чоловік віком 35-50 років, який «заробив велику суму, але в парламенті ще не був», говорить президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов. Рішення про участь у виборах, як правило, «він ухвалює в сауні або в іншій обстановці, коли чоловіки починають обговорювати свої плани і виявляти, яке в кого почуття гідності».

«Якщо від конкурентів неможливо відкупитися, кандидат «урочисто підписує з ними пакт про ненапад, і тут же за спиною домовляється про злив компромату на третьосортних сайтах», – каже політолог.

Кандидат напрошується на всі державні, релігійні, спортивні свята, щоб виступити і сказати якісь банальності, ніякого меседжу. У виборі подарунка спрацьовує в нього типова психологія українського куркуля – подарувати щось дешеве, але щоб виглядало багато
Ігор Попов
Спілкування ж з реальними виборцями типовий кандидат-мажоритарник уникає. Водночас він абсолютно впевнений у дієвості технології підкупу, стверджує експерт.

«Цей кандидат напрошується на всі державні, релігійні, спортивні свята, для того, щоб виступити і сказати якісь банальності, ніякого меседжу. У виборі подарунка спрацьовує в нього типова психологія українського куркуля – подарувати щось дешеве, але щоб виглядало багато. Цей кандидат свято вірить у підкуп виборців. Це міф пішов, що все можна: спочатку подарунки, потім піраміда, він вважає це головною технологією», – зауважує Ігор Попов.

Виборці чекають подарунків від кандидатів?

У багатьох округах підкуп почався навіть до офіційного оголошення передвиборної кампанії. І більшість виборців просто чекають того, щоб їм щось подарували, стверджує політтехнолог Денис Богуш.

Якщо приїжджає кандидат в округ, то всі думають, що він їм має роздати гроші, ще й проднабори, сувеніри. Чим більше в ЗМІ інформації про цей підкуп, тим більше людей цього чекає. Мало того, можна ще й черги за подарунками побачити
Денис Богуш
«Якщо приїжджає кандидат в округ, то всі думають, що він їм має роздати гроші, ще й проднабори, сувеніри. Чим більше в ЗМІ інформації про цей підкуп, тим більше людей цього чекає. Мало того, можна ще й черги за подарунками побачити. Наприклад, у Києві в Шевченківському районі уже такий підкуп! І соціальні картки, і проднабори, і лавочки, і майданчики, і газети, і дозвілля для дітей, і дозвілля для бабусь, і концерти, – каже Денис Богуш. – От я живу в Солом’янському районі, там цього всього немає, і я вже заздрю Шевченківському!»

За словами політологів, склад Верховної Ради суттєво оновиться за рахунок депутатів, що пройшли за мажоритарними округами: вже чинні парламентарі переможуть лише в 40% округів. Як прогнозують фахівці, це буде найбільш серйозна зміна депутатів парламенту за останні роки.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG