Доступність посилання

ТОП новини

До чого може призвести зниження ставки єдиного соціального внеску?


Київ – Щороку українські працівники отримують сотні мільярдів гривень у конвертах, тобто неофіційно, констатують фахівці. У концепції нової податкової реформи закладене зниження ставки єдиного соціального внеску, що, як обіцяє влада, стимулюватиме працедавців платити «по-білому». В опозиції ж говорять, що такі заплановані зміни є просто передвиборчим піаром, адже однакове для всіх категорій зменшення внеску може призвести до негативних наслідків для економіки країни.

Схему виплати заробітних плат треба негайно реформувати, запевняє президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. Бо, за його словами, грошима в конвертах розплачуються в останні роки активніше, і причиною такого явища є податковий тиск.
Оголошуються різні цифри: 140, 170, 270 мільярдів гривень виплачується поза зором держави, поза податковою системою

«Оголошуються різні цифри: 140, 170, 270 мільярдів гривень виплачується поза зором держави, поза податковою системою, поза банківською системою, виплачується в конвертах чи іншими способами. Про конкретні цифри можна сперечатися, але воно так є», – каже експерт.

Легалізація і ріст зарплат

Закладене у концепцію податкової реформи суттєве зменшення ставки єдиного соціального внеску (до 18,6 відсотка) не лише зменшить кількість неофіційних виплат в Україні, а й стимулюватиме роботодавця підвищувати зарплати. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав депутат від Партії регіонів, член комітету Верховної Ради з питань економічної політики Олексій Плотніков.
Працедавець буде зацікавлений у легальній праці, це буде стимулювати і зростання зарплат
Олексій Плотніков

«Якщо зменшити єдиний соціальний внесок, це призведе до більшої зацікавленості у виробництві. Внесок впливає як навантаження і на фонд заробітної плати, і на багато чого іншого. Тому його зменшення повинно призвести і до того, що громадяни будуть працювати легально, до того, що працедавець буде зацікавлений у легальній праці на нього, це буде стимулювати в цілому і зростання зарплат. Думаю, що якщо вийти на макрорівень, це стимулюватиме і економічну активність в країні», – стверджує депутат.

Серйозна небезпека зриву фінансової системи?

Влада ставить економіку країни в залежність від своїх політичних цілей, стверджує депутат від опозиції, економіст Володимир Лановий. Адже, за його словами, не можна так просто скинути розмір ставки єдиного соціального внеску – цей перехід треба серйозно готувати і мати окремий підхід до різних систем, роботодавців і працівників.
Якщо всім однаково знизити ставку, то буде провал, буде яма надходжень у Пенсійний фонд
Володимир Лановий

«Наприклад, якщо знижувати, а, може, навіть і відміняти цей внесок дрібним підприємцям, то перед тим треба повністю їх переводити на накопичувальну приватну або державну пенсійну систему. Якщо всім однаково знизити ставку, то буде провал, буде яма надходжень у Пенсійний фонд, будуть закривати ту яму новими боргами. Економіка стоїть перед серйозною небезпекою щодо зриву фінансової системи», – каже Лановий.

Проект нової податкової реформи наприкінці серпня має розглянути уряд. А до початку роботи чергової сесії Верховної Ради його мають зареєструвати у парламенті.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG