Доступність посилання

ТОП новини

Чи зареєструє ЦВК Тимошенко кандидатом у депутати? (європейська преса)


Прага – Із наближенням виборів до Верховної Ради України, призначених на 28 жовтня, в експертів, спостерігачів виникає чимало запитань щодо характеру цих виборів, реєстрації кандидатів. Одне з найбільших – чи зареєструють Юлію Тимошенко у списку Об’єднаної опозиції? Оглядачі також губляться у здогадах, чи вплине колишній майор Державної охорони України Микола Мельниченко на нинішню політичну ситуацію в Україні. Тим часом Слідчий комітет Росії стверджує, що Грузія видавала українських найманців у Південні Осетії у 5-денній війні серпня 2008 року за російських мародерів.

Польська Rzeczpospolita інформує, що Центральна виборча комісія у Києві вже зареєструвала частину кандидатів зі списку Об’єднаної опозиції на вибори до парламенту 28 жовтня. Зокрема серед вже зареєстрованих – лідери списку – Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов. Газета також зауважує, що стосовно кандидатури Юлії Тимошенко, яка у списку Об’єднаної опозиції значиться під першим номером, ЦВК, згідно із її поясненням, проведе спеціальне вивчення питання із залученням усіх необхідних для цього документів. Хоча, як звертає увагу Rzeczpospolita, низка українських видань вже стверджує, що Юлія Тимошенко, як особа ув’язнена, не буде зареєстрована кандидатом на жовтневих виборах, бо це суперечить законові.

Московська «Независимая газета» продовжує розмірковувати над тим, що саме цікавить українських слідчих, які намагалися допитати в Неаполі затриманого там італійською поліцією Миколу Мельниченка. Посилаючись на адвоката затриманого, газета стверджує, що Мельниченко зацікавив українських прокурорів, насамперед, щодо наявності у нього матеріалів про замовне вбивство у 1996 році бізнесмена й політика Євгена Щербаня, Бо саме у цьому напрямку Генпрокуратура в Києві формує «третю справу» проти Тимошенко. Газета з Москви також нагадує, що раніше колишній майор повідомляв про наявність у нього до 300 годин записів із кабінету Президента Леоніда Кучми стосовно вбивства Євгена Щербаня. Тепер опозицію цікавить, чи передасть Мельниченко ці записи стороні Тимошенко. Експерти також порушуть питання, як можуть бути використані в нинішній ситуації в Україні такі особи, як Мельниченко і Тимошенко. «Независимая газета» також цитує незалежного нині депутата парламенту Тараса Чорновола, який стверджує, що сам Президент Янукович нібито постійно посилює свою охорону, бо боїться, насамперед, свого оточення. Чорновіл також прогнозує, що найближчим часом усі українські інтриги, що їх раніше не виносили на публіку, можуть стати відкритими перед Європою.

Лондонська Financial Times попереджає про ймовірність наростання чергової «зернової кризи» у зв’язку з посухами в зернових районах світу та можливим введенням експортних обмежень на зерно Москвою, де значно знизився прогноз цьогорічного врожаю в Росії через посуху. Газета також вважає, що на зростання цін на зерно у світі вплинуть в цілому «прогнози щодо зниження урожаїв зернових у Причорноморському регіоні, в який входять російські, українські та казахстанські території».

Ще одне московське видання – «Комерсант» – інформує, що Слідчий комітет Росії розкрив, як пише газета «звірства» військових в Грузії. Слідчий комітет стверджує на основі нібито великого обсягу даних слідства, що перед вступом російських військ до Горі та інших населених пунктів Грузії під час серпневої війни 2008 року, «з метою пропаганди і дезінформації місцевих жителів та світової спільноти, українських найманців переодягали у форму російських вояків та за їхньої участі монтували фото- й відеокадри про нібито наявність фактів насильства і мародерства з боку російських вояків стосовно мирного населення в грузинських селах».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG