Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко – рік за ґратами (ФОТО)


Юлія Тимошенко входить до будівлі суду перед арештом, Київ, 5 серпня 2011 року
Юлія Тимошенко входить до будівлі суду перед арештом, Київ, 5 серпня 2011 року
Київ – Виповнюється рік з моменту ув’язнення опозиціонерки Юлії Тимошенко. У різних містах у неділю відбулися акції на її підтримку. А представники Об’єднаної опозиції, які висунули кандидатуру екс-прем’єра на вибори першим номером за партійним списком, приїхали для цього до Харкова. Там Тимошенко перебуває нині у лікарні «Укрзалізниці».

У Харків до Юлії Тимошенко приїхали представники Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко. Вони привезли Тимошенко до лікарні букет білих троянд, який, однак довелося лишити конвою – до ув’язненої гостей не пустили.

Квіток у букеті – 365. По одній на кожен день за ґратами, пояснює Арсеній Яценюк. «Я щиро вірю в те, що ми будемо дарувати одне одному квіти, і Юлії Володимирівні – у першу чергу, тільки з приводу великих свят. І що це – останні троянди, які пов’язані з її ув’язненням», – заявив він журналістам на брифінгу.

На річницю ув’язнення лідерки Об’єднаної опозиції Юлії Тимошенко у Києві на Пішохідному мосту над Дніпром активісти «Батьківщини» розгорнули 20-метровий банер «Юлі – волю». Про це повідомляє прес-служба партії. Окрім того, наклейки з написом «365 днів у неволі. Вона не зломлена. А ти?» у ніч із суботи на неділю з’явились на зупинках міського транспорту, станціях метро та у підземних переходах багатьох столичних районів, зазначено у повідомленнях.

Юлію Тимошенко засудили до семи років за звинуваченням у перевищенні службових повноважень. Це зустріло осуд з боку низки європейських політиків – аж до пригальмовування переговорів щодо асоціації з Євросоюзом.

Європа не повинна втручатись у внутрішні справи України – депутат

Україна повинна виконувати обов’язки перед Європою, які вона на себе взяла, зокрема, реформувати судову гілку влади, але європейських стандартів повинні дотримуватися і самі країни Євросоюзу, зазначає в коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал Володимир Олійник. Одним із таких зобов’язань є невтручання у внутрішні справи інших країн, наголошує політик.

Сьогодні у Європі багато високопосадовців – на рівні президентів, прем’єрів – притягуються до відповідальності
Володимир Олійник
«Сьогодні у Європі багато високопосадовців – на рівні президентів, прем’єрів – притягуються до відповідальності. Ми не робимо жодного зауваження, жодних заяв, хоча лунають і закиди у політичних мотивах тамтешніх переслідувань, зокрема, у Румунії. В Чехії, наприклад, прем’єр-міністр без згоди уряду ухвалив рішення про придбання танків», – зауважує Олійник.

Експерти бачать ознаки політичної кризи

За цей рік відбулися процеси, які свідчать, що розвиток демократії в Україні сьогодні можна порівняти хіба із Україною радянською, вважає політолог Віктор Небоженко.

Справа не тільки в арешті лідерів опозиції. А справа в тому, що відбуваються процеси, які ослаблюють українську державність у цілому
Віктор Небоженко
«Справа не тільки в арешті лідерів опозиції, – пояснює він. – А справа в тому, що відбуваються процеси, які ослаблюють українську державність у цілому».

За його словами, ознаками політичної кризи можна вважати концентрацію влади в одних руках і – як наслідок – підпорядкування правоохоронної машини, зокрема, судів, політичному керівництву.

На думку Небоженка, однак, страх перед міжнародною ізоляцією змусить нинішню владу піти на певні «компроміси». Наприклад, погодяться-таки відправити Юлію Тимошенко на лікування за кордон.


  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG