Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд відхилив позов «Батьківщини» щодо нереєстрації Тимошенко і Луценка


Київський апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити позов партії «Батьківщина», яка вимагала скасувати рішення Центральної виборчої комісії не реєструвати кандидатами на народних депутатів Юлію Тимошенко і Юрія Луценка.

Суд послався на чинний закон про вибори, за яким особи, які засуджені або мають непогашену судимість, не можуть бути висунуті на кандидатів для участі в виборах і обрані до Верховної Ради.

Партія «Батьківщина», яка виступила від імені Об’єднаної опозиції «Батьківщина», оскаржила в четвер згадане рішення ЦВК, посилаючись на статтю 76 Конституції, яка визначає лише, що громадяни з судимістю за умисний злочин «не можуть бути обрані» до Верховної Ради, але нічого не каже щодо можливості для таких осіб балотуватися на народних депутатів. На думку опозиції, таким чином наявність судимості може бути підставою для відмови в обранні народним депутатом, але не може бути підставою для відмови в реєстрації особи кандидатом, бо «до моменту завершення виборчого процесу судимість може бути знята або погашена».

Центрвиборчком у середу зареєстрував партійний список партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», за яким балотується вся Об’єднана опозиція, без лідера партії, колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка мала бути в списку першою, і без п’ятого номера списку Юрія Луценка, колишнього міністра внутрішніх справ, лідера партії «Народна самооборона».

Того ж дня ЦВК окремим рішенням відмовила Тимошенко і Луценкові в реєстрації на підставі чинного закону про вибори народних депутатів.
XS
SM
MD
LG