Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченка в Італії звільнили з-під варти – адвокат


Микола Мельниченко, архівне фото
Микола Мельниченко, архівне фото
Колишнього майора Управління державної охорони Миколу Мельниченка в вівторок увечері звільнили з в’язниці в Неаполі в Італії, повідомив його адвокат Микола Неділько, якого цитує агентство УНІАН.

За його словами, «італійська Феміда не знайшла підстав» для екстрадиції Мельниченка до України.

Адвокат додав, що наразі Мельниченко залишатиметься в Італії.

Іще один український діяч, який нині живе в Італії, колишній голова Харківської обласної державної адміністрації Арсен Аваков уже заявляв у вівторок на своїй сторінці у Facebook із посиланням на італійського адвоката колишнього майора П’єра-Франческо Скаркіллі, що апеляційний суд Неаполя вирішив звільнити Миколу Мельниченка з-під варти, а саме звільнення відбудеться в другій половині дня після завершення формальностей.

На початку минулого тижня, 6 серпня, суд у Неаполі, за повідомленням Авакова, переніс на пізніше рішення щодо екстрадиції Мельниченка до України, коли той висловив із цим категоричну незгоду.

Миколу Мельниченка арештували 3 серпня в аеропорті Неаполя за ордером, виданим українським бюро Інтерполу, одразу після його прибуття авіарейсом із Нью-Йорка у США і взяли під варту в очікуванні на рішення суду.

У лютому Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення Печерського районного суду Києва, який наприкінці грудня минулого року визнав законною постанову Генеральної прокуратури від 2001 року про порушення проти Миколи Мельниченка кримінальної справи за звинуваченнями в розголошенні державної таємниці, перевищенні влади або службових повноважень та використанні підроблених документів.

У вересні минулого року Мельниченка оголосили в розшук за цими звинуваченнями. Шевченківський районний суд Києва тоді виніс постанову про обрання йому запобіжного заходу – взяття під варту.

Перед тим, у липні минулого року, Апеляційний суд Києва так само залишив чинним ухвалене в червні минулого року рішення Печерського районного суду Києва, який визнав незаконним закриття 2005 року справи проти Мельниченка.

2000 року Микола Мельниченко ще як майор Управління держохорони, як заявляють, робив аудіозаписи в робочому кабінеті тодішнього Президента Леоніда Кучми, які мали б викривати низку злочинів чи зловживань.
XS
SM
MD
LG