Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: Мельниченко проти екстрадиції в Україну


Суд Неаполя не зміг ухвалити остаточного рішення щодо екстрадиції колишнього майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка, оскільки той під час судового засідання висловив категоричну відмову від примусового повернення в Україну. Про це Радіо Свобода повідомив голова харківського осередку «Батьківщини» Арсен Аваков, який був присутній на засіданні.

«Це було попереднє слухання, був присутній пан Мельниченко. На слуханні розглядалося два питання: яка основа арешту пана Мельниченка (поліція представила ордер арешту) та головне питання – можлива екстрадиція його в Україну. Мельниченко сказав, що не згоден з екстрадицією, і суддя визначилася із подальшою процедурою, яка прийнята в Італії щодо цього питання», – розповів Аваков.

«Зараз Мельниченко буде чекати близько двох тижнів, чи підтримає Міністерство юстиції Італії екстрадицію. Якщо не підтримає, то Мельниченко буде на свободі, а якщо підтримає, то через два тижні відбудеться засідання, де розглядатиметься питання щодо запобіжного заходу. Це питання розглядатиметься вже по суті», – додав Аваков, який раніше виїхав із України в Італію.

Арсен Аваков також зазначив, що йому нічого не відомо про намір Мельниченка просити в Італії політичний притулок: «Мельниченко бере участь у програмі захисту свідків у США, тож навіщо йому просити про притулок в іншій країні?».

Миколу Мельниченка арештували 3 серпня в аеропорту Неаполя за ордером, виданим українським бюро Інтерполу, одразу після прибуття авіарейсу з Нью-Йорка (за уточненими даними). Після затримання його доставили в імміграційну в’язницю.

4 серпня у МВС України повідомили, що ще не мають офіційного підтвердження від колег з італійського бюро Інтерполу щодо затримання Мельниченка, однак факт затримання підтвердило українське консульство у Неаполі.

Наприкінці грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав законними постанови Генпрокуратури від 2001 року про порушення кримінальних справ проти Миколи Мельниченка. Це рішення залишив у силі й Апеляційний суд Києва.
XS
SM
MD
LG