Доступність посилання

ТОП новини

Як нестача фінансування відбивається на якості лікування?


Тетяна Веремєєва

Київ – Районні лікарні на Сумщині профінансовані на третину, повідомляють лікарі. Проблеми, зізнаються, також у недоборі медперсоналу – зокрема й тому, що випускники медичних вишів воліють працювати або у Києві, або у приватних лікарнях, де вищі зарплати. У Сумській облдержадміністрації запевняють, що проблеми у сфері охорони здоров’я вирішують поетапно, однак мешканці області все одно скаржаться на неналежну медичну допомогу.

Тринадцять гривень на ліки та вісім на харчування виділяється бюджетом України для добового утримання одного стаціонарного хворого в лікарні. Виділеної на медикаменти суми вистачає лише для надання першої медичної допомоги. Подальше лікування відбувається за рахунок хворого.

Фінанси до лікарняного бюджету надходять із трьох джерел: державного, місцевого та із внесків громадян. Лікарі зазначають, що «отримують від держави лише третю частину від того, що просять на медицину». Через це медичні працівники вимушені порушувати 49 статтю Конституції про безкоштовне лікування й пропонувати людей самостійно купувати медикаменти та оплачувати так звані благодійні внески.

«Із цими грошима треба жити увесь рік та дивитися в очі людям, які приходять за допомогою. Так є такі, що можуть допомогти і не дадуть, а є ті, хто не може нічого зробити. А я не можу, я розводжу руками: у нас просто немає грошей», – коментує ситуацію лікар однієї із районних лікарень Сумщини, який побажав залишитися анонімним.

«Лікар сказав, що операція заскладна»

Недостатнє фінансування викликає ще одну проблему: кваліфіковані лікарі не бажають працювати за низьку платню. При цьому недосвідчені лікарі не можуть вчасно надати якісну допомогу, передбачену законом України «Про охорону здоров’я».

Так, зокрема, коли о п’ятій ранку Олександра привезли до районної лікарні на Сумщині із роздробленим носом, місцеві лікарі відмовилися надавати допомогу. Юнака із носовою кровотечею довелося везти до обласного центру за 140 кілометрів.

«Лікаря одразу не було, його довелося чекати, а потім він приїхав і сказав, що нічого не зробить, операція дуже складна. Побоялися робити. Мені тампони в носа позапихали і все. Відправили до Сум», – розповідає Олександр.

В облдержадміністрації проблему визнають

Заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тамара Іщенко каже, що «існує проблема у виконанні функцій закладами первинної і вторинної ланок медичного обслуговування». У адміністрації намагаються вирішити проблему шляхом залучення до роботи молодих працівників. Вони обіцяють допомогти молодим лікарям із працевлаштуванням та житлом.

«Ми намагаємося вирішити цю проблему за рахунок нашого медичного інституту Сумського державного університету. У цьому році ми звернули на це серйозну увагу. Ведемо роботу із органами місцевого самоврядування, щодо забезпечення житлом і квартирами», – повідомила Тамара Іщенко.

Тим часом реально випускники медичних навчальних закладів не хочуть працювати у районних та сільських лікарнях, а надають перевагу роботі у приватних добре обладнаних клініках. Та й зарплати там кращі.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я України Тетяна Бахтєєва, каже, що «реальний показник забезпеченості лікарями сьогодні становить лише 27% на 10 000 населення, при цьому різниця між укомплектованістю лікувальних установ обласного рівня і первинної ланки – 10-15%».

При цьому, згідно з даними на сайті Міністерства охорони здоров’я України, медицину з державного бюджету цього року профінансують на 53,3 %.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG