Доступність посилання

ТОП новини

Учасниць Pussy Riot засудили в Росії на два роки


Катерина Самуцевич, Марія Альохіна і Надія Толоконнікова (л—р) у скляній клітці в залі суду 17 серпня 2012 року
Катерина Самуцевич, Марія Альохіна і Надія Толоконнікова (л—р) у скляній клітці в залі суду 17 серпня 2012 року
Суд у столиці Росії Москві засудив у п’ятницю трьох учасниць жіночого феміністського панк-гурту Pussy Riot до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму кожну.

Хамовницький районний суд Москви визнав Марію Альохіну, Надію Толоконнікову і Катерину Самуцевич винними в хуліганстві на ґрунті релігійної ненависті – кримінальному злочині, який їм інкримінувало державне обвинувачення.

Як заявила суддя Марина Сирова, вони «ретельно спланували» свою акцію 21 лютого в храмі Христа-Спасителя в російській столиці, яку гурт назвав «панк-молебнем», спробувавши проспівати пісню протесту зі словами, зокрема, «Богородице-Діво, Путіна прожени!».

На думку судді, саме задля цієї акції і був створений сам гурт Pussy Riot, деякі з учасниць якого «переховуються від слідства». В акції взяли участь, як видно на відеозапису, не менш як шість учасниць гурту в масках, але наступними днями й тижнями після того виступу змогли затримати тільки трьох.

Зокрема, за словами судді, мотивом для «релігійної ненависті» були феміністські погляди підсудних.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, до вироку ввійшли й свідчення тих осіб, які самі не були в храмі в час акції, а лише бачили в інтернеті змонтований пізніше відеоролик «панк-молебню».

Прокуратура вимагала для підсудних покарання у три роки позбавлення волі в колонії загального режиму. Підсудні не визнають своєї вини і заявляють, що їхня акція не була спрямована на образу релігійних почуттів вірних, а мала на меті висловити протест проти політики російської влади і керівництва Російської православної церкви. Їхній захист просив для них виправдання.

Тим часом під будівлею Хамовницького суду, де відбувалися численні акції прихильників і супротивників Pussy Riot, після оголошення вироку сталися нові затримання учасників акції підтримки засуджених.

Іще перед оголошенням вироку поліція затримала близько 30 людей, зокрема, діячів опозиції Гаррі Каспарова і Сергія Удальцова. Каспаров заявив, що поліція жорстоко побила його в автозаку; поліція заявляє, що Каспаров вкусив її працівника.

Акції на підтримку Pussy Riot відбуваються в п’ятницю ще в низці міст Росії, а також у різних країнах світу.

Низка правозахисників та громадських діячів заявляла, що вважає арештованих учасниць гурту в’язнями сумління, яких переслідують за висловлення їхніх поглядів, а висунені їм звинувачення в кримінальному злочині хуліганства суперечать російському законодавству.
XS
SM
MD
LG