Доступність посилання

ТОП новини

Посол США: суд порушив право Луценка на презумпцію невинуватості


Джон Теффт (на фото праворуч)
Джон Теффт (на фото праворуч)
Посол США в Україні Джон Теффт вважає, що в справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка суд допустив численні зловживання, порушивши його право на презумпцію невинуватості. Про це посол пише у своїй статті для сайту DT.UA.

«Зовсім недавно суд (Європейський суд із прав людини – ред.) визнав незаконним досудовий арешт і утримання під вартою Юрія Луценка, колишнього міністра внутрішніх справ. У своєму вердикті суд не тільки визнав поводження з Луценком незаконним, але й гостро розкритикував обвинувачення, судовий процес і апеляційний суд за зловживання досудовими процедурами», – зазначив Теффт.

За словами посла США, Європейський суд вважає «особливо тривожним» те, що однією з головних причин затримати Луценка для обвинувачення та суду була спроба запобігти його публічним виступам про свою невинуватість і з критикою слідства. «Таке обґрунтування досудового арешту відразу передбачає винність підозрюваного і прямо суперечить конституційно гарантованій презумпції невинуватості», – додав дипломат.

«Це саме той тип недоречного обґрунтування, якого можна очікувати від системи судоустрою, котра побудована під обвинувачення і виходить із того, що поліція і прокурори ніколи не помиляються й від них не слід вимагати доводити правочинність їхніх дій; у змагальній системі кримінального судочинства таке обґрунтування навіть уявити собі не можна», – наголосив Джон Теффт.

У п’ятницю Юрія Луценка засудили до двох років позбавлення волі за обвинуваченням у справі про організацію незаконного стеження у рамках розслідування справи про отруєння третього Президента Віктора Ющенка.

Окрім того, раніше суд засудив Луценка до 4 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при виділенні квартири, пенсії й нарахування стажу водієві, а також при організації святкування Дня міліції в 2008-2009 роках.
XS
SM
MD
LG